Zero-jedynkowa sytuacja z komorami KA

Przechowywanie jabłek w komorach

Sytuacja w handlu jabłkami jest ciężka. Jesteśmy w drugiej połowie marca a nadal nie widać żadnych trendów wzrostowych.

Rynki hurtowe są „zawalone” owocami. Jedyne co sprzedaje się dobrze to suchy przemysł. Niestety, suchy przemysł o tej porze roku może pochodzić tylko z komór chłodniczych.

Oczywiście handel funkcjonuje, niestety powoli, zarówno przez grupy producenckie jak i mniejszych sadowników, indywidualnie. Większość sadowników produkujących większe ilości jabłek podchodzi do sytuacji zero-jedynkowo. Albo otwierają komorę (komory) z kontrolowaną atmosferą i sprzedają jako suchy przemysł. Albo czekają z otwarciem do końca, czyli maja lub czerwca.

Jabłka sprzedane na przemysłCi pierwsi mają dość patowej sytuacji i chcą skupić się na nowym sezonie. Ci drudzy natomiast widzą szanse i argumentują swoją strategie następująco. Mianowicie przez popyt na koncentrat i suchy przemysł podaż jabłka deserowego tak znacząco się zmniejszy, że prognozują wysokie ceny jabłek pod koniec okresu handlowego owocami z ubiegłego sezonu.

Karol Pajewski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności