Niemiecki Döhler oraz australijska firma przetwórcza SPC po niedawnym ogłoszeniu współpracy stworzą firmę zajmującą się przetwórstwem żywności – Gourmet Ingredients Ltd.
Nowa firma będzie miała siedzibę w Melbourne. Najprawdopodobniej rozpocznie ona działalność już w sierpniu tego roku. Współpraca obu firm pozwoli na rozszerzenie interesów Döhlera na region Australii, oraz Azji i Pacyfiku.
Firma SPC zajmuje się produkcją konserwowych warzyw i owoców. Miedzy innymi jabłek, gruszek, mango, brzoskwiń ananasów i moreli. Dodatkowo firma przetwarza pomidory, produkuje owocowe przekąski, soki i przeciery.
„Dzięki specjalistycznej wiedzy SPC w zakresie przetwarzania i dystrybucji, oraz doświadczeniu Döhler w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań, kooperacja jest idealnym rozwiązaniem w celu promowania i rozpowszechniania uprawianych w Australii płodów rolnych, które można sprzedać światu” – Peter Gates, dyrektor australijskiej firmy Döhler .