Pink Lady® odmiana klubowa – charakterystyka

Pink Lady® (‘Cripps Pink’) jest odmianą klubową wyhodowaną przez Johna Cripps-a w Australii, która charakteryzuje się wyjątkowo atrakcyjnymi wizualnie jabłkami – różowy rumieniec pokrywa większą część owocu.

Skórka cienka, zielonożółta,  pokryta rozmytym  czerwono-różowym rumieńcem z widocznymi przetchlinkami. Miąższ biały, zbity, twardy, średnio soczysty, słodko-kwaśny i kruchy.

Czytaj także o odmianie Jazz®

Odmiana ta jako jedna z pierwszych była sprzedawana pod nazwą marki (Pink Lady®), a nie pod właściwą nazwą tej odmiany (‘Cripps Pink’). Powstała w wyniku krzyżowania odmian ‘Lady Williams’ x ‘Golden Delicious’. Jest  to odmiana późna, o bardzo długim okresie wegetacji.

Drzewa mają podobną siłę wzrostu jak odmiana ‘Gala’.  Z biegiem lat korony mają skłonność do zagęszczania się, co pogarsza dostępność światła szczególnie w środkowej części drzewa. Zaleca się sadzenie jej upraw towarowych na podkładkach karłowych.  Pąki kwiatostanowe zawiązuje na krótkopędach i dwuletnich przyrostach. Dobrymi zapylaczami dla niej są: ‘Braeburn’, ‘Granny Smith’ i ‘Idared’.

Pink Lady® jest  wrażliwa na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka jabłoni i mało podatna na gorzką plamistość podskórną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here