Pink Lady® (‘Cripps Pink’) jest odmianą klubową wyhodowaną przez Johna Cripps-a w Australii, która charakteryzuje się wyjątkowo atrakcyjnymi wizualnie jabłkami – różowy rumieniec pokrywa większą część owocu.
Skórka cienka, zielonożółta, pokryta rozmytym czerwono-różowym rumieńcem z widocznymi przetchlinkami. Miąższ biały, zbity, twardy, średnio soczysty, słodko-kwaśny i kruchy.
Odmiana ta jako jedna z pierwszych była sprzedawana pod nazwą marki (Pink Lady®), a nie pod właściwą nazwą tej odmiany (‘Cripps Pink’). Powstała w wyniku krzyżowania odmian ‘Lady Williams’ x ‘Golden Delicious’. Jest to odmiana późna, o bardzo długim okresie wegetacji.
Drzewa mają podobną siłę wzrostu jak odmiana ‘Gala’. Z biegiem lat korony mają skłonność do zagęszczania się, co pogarsza dostępność światła szczególnie w środkowej części drzewa. Zaleca się sadzenie jej upraw towarowych na podkładkach karłowych. Pąki kwiatostanowe zawiązuje na krótkopędach i dwuletnich przyrostach. Dobrymi zapylaczami dla niej są: ‘Braeburn’, ‘Granny Smith’ i ‘Idared’.
Pink Lady® jest wrażliwa na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka jabłoni i mało podatna na gorzką plamistość podskórną.