Jazz® odmiana klubowa – charakterystyka

Jabłka Jazz - odmina klubowa

Jazz® (‘Scifresh’) jest to nowozelandzka, klubowa odmiana, która powstała w latach 80 u. w. w wyniku skrzyżowania odmian ‘Gala Royal’ i ‘Braeburn’.

Jazz® ma takie samo pochodzenie jak odmiana Envy®.Obecnie uprawiana jest w krajach europejskich, Nowej Zelandii, Chile, USA, Południowej Afryce i Australii, jednak wszystkie plantacje są pod ciągłym nadzorem nowozelandzkiej marki ENZA.

Czytaj także o odmianie Evelina®

Jej owoce należą do jednych z najsmaczniejszych. Skórka jest pokryta jaskrawym czerwono-pomarańczowym rumieńcem. Miąższ jest ciemnożółty, soczysty, kruchy i zbity.

Dojrzałość zbiorcza przypada na około 10 dni przed ‘Golden Delicious’. Dobrymi zapylaczami dla Jazz® są: ‘Idared’, ‘Granny Smith’, Cripps Pink’.  Zaleca się jej przechowywanie w KA maksymalnie do końca maja. Odmiana ta jest podatna na parcha jabłoni i bardzo podatna na raka bakteryjnego drzew owocowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności