Rozwój robotyzacji i automatyzacji na stałe wpisuje się w naszą codzienność. Jak działa najnowocześniejsze hiszpańskie centrum logistyczne, dzięki któremu płody rolne trafią z pola na półki sklepowe w 24 godziny?
Omawiamy centrum logistyczne, które obsługuje markety największej hiszpańskiej sieci Mercadona. Obiekt wyróżnia się wyjątkowym stopniem automatyzacji i złożoności. Można w nim obsłużyć niemal 120 000 dostaw dziennie.
Jak to działa? Po rozładunku, dostarczone palety są automatycznie klasyfikowane i przypisywane do odpowiedniej kategorii (owoc/warzywo/gatunek/odmiana). Transport dostaw odbywa się za pomocą systemu torów i wind. Następnie do pracy wkraczają roboty, które rozładowują opakowania z owocami i warzywami. Ostatecznie dostarczone płody rolne umieszczane są w określonych obszarach magazynu.
Te same narzędzia kompletują zamówienia z poszczególnych sklepów. Z określonych miejsc pobierają skrzynki z zamówionymi produktami. Gotową paletę z kilkoma czy kilkunastoma świeżymi produktami odbiera pracownik i ładuje na odpowiednie auto ciężarowe. Dzięki nowemu systemowi dostawa świeżych produktów z pola do sklepów sieci jest możliwa zaledwie w ciągu 24 godzin.
Tego typu inwestycje to oczywiście dziesiątki, o ile nie setki milionów euro. Ponadto wszystkie owoce i warzywa muszą być dostarczone w identycznych opakowaniach. Jak widzimy korzyści również są wymierne. Być może tego typu rozwiązania można byłoby zastosować w innowacyjnym rynku hurtowym przyszłości? Na filmie można zobaczyć jak system działa w praktyce. źródło: www.foodretail.es
Radosław Barabasz, Plantpress