Aircoolbox to system utrzymujący niską temperaturę transportowanych owoców i warzyw, który zaprezentowano w tym roku w Berlinie (Fruit Logistica). Jest to niewielki kontener izolacyjny zaprojektowany m.in. do transportu lotniczego.
Aircoolbox utrzymuje temperaturę od +2 do +8 stopni Celsjusza, i od +15 do +25 stopni Celsjusza, bez potrzeby dodatkowego chłodzenia przez 120 godzin transportu. Dostępny jest w trzech rozmiarach, małym – waga 35 kg i pojemność 0,33 m3, średnim – 54 kg i 0,82 m3, dużym – 73 kg i 1,31 m3.
Jego cechą charakterystyczną jest budowa z paneli – 11 elementów, które można łatwo rozłożyć, aby przewożąc pusty kontener ograniczyć koszty transportu. Spodni moduł ma kształt pozwalającu na łatwe przestawianie ładunku za pomocą wózka widłowego. Wyprodukowano go z formowanego polimeru, który wykazuje się dużą sztywnością oraz odpornością na ścieranie. Spełnia też standard FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) i jest zaakceptowany przez USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych), NSF (Narodowa Fundacja na rzecz Nauki) i Kanadyjski Departament Rolnictwa.
Producent podkreśla, że jest to produkt wielokrotnego użytku. W przeciwieństwie do innych systemów przeznaczonych do transportu lotniczego, pozwalających zachować temperaturę świeżych warzyw i owoców, ten jest odporny na zniszczenia. Ponieważ nie jest wyposażony w lodowe worki oraz płaszcze izolacyjne, które zwiększają wagę ładunku, pozwala ograniczyć koszty transportu. Aircoolbox nie wymaga uzupełniania chłodzących pakietów (lód, paczki z żelem) np. w trakcie opóźnień w transporcie, a zatem redukuje dodatkowe koszty i jest przyjazny dla środowiska. Ponieważ nie wymaga otwierania w trakcie przewozu, zminimalizowane jest ryzyko utraty jakości przewożonych produktów. Pojemnik zapieczętowywany jest przy załadunku i zabezpieczony przed otwarciem w trakcie transportu.
Firma oferuje także alternatywny system Aircoolblox (małe pojemniki, których 36 sztuki mieszczą się w jednym kontenerze Aircoolbox).