Mączniak jabłoni to choroba, która pojawia poprzez działanie grzyba Podosphaera leucotricha. Choroba ta należy do grupy mączniaków prawdziwych i w wielu rejonach sadowniczych jest, po parchu jabłoni, drugą najgroźniejszą chorobą tego gatunku. Grzyb-sprawca Podosphaera leucotricha, zimuje w postaci strzępek grzybni w wegetatywnych lub generatywnych pąkach jabłoni zakażonych w poprzednim sezonie.
Patogen ten jest bezwzględnym (biotroficznym) pasożytem, a więc jest ściśle uzależniony od żywej tkanki swojego gospodarza. Zimę może przetrwać jedynie w żywych pąkach jabłoni. Wiosną grzybnia jest wyłącznym źródłem infekcji pierwotnej rozwijających się pąków. Porażone pędy, na których zimuje sprawca choroby mają często zahamowany wzrost, srebrzystoszare wierzchołki i są miejscem infekcji pierwotnych na początku sezonu.
Warunki zimowania sprawcy mączniaka jabłoni a źródło infekcji pierwotnych
Prawdopodobieństwo uszkodzenia przez mróz pędów zakażonych przez grzyb P. leucotricha jest zwykle większe niż niezakażonych. Jednakże nie zawsze istnieje konieczność wystąpienia zimowych spadków temperatury do około –30°C, które zabijają większość zainfekowanych pąków i zimującą w nich grzybnię. Potwierdzeniem tego mogą być warunki termiczne panujące zimą 2012/13. Wówczas w okresie pierwszych miesięcy zimowych (grudzień-luty) wartość temperatury minimalnej dochodziła do –15°C lub nieznacznie spadała poniżej tego poziomu i nie miała negatywnego wpływu na przezimowanie grzyba P. leucotricha w porażonych pąkach jabłoni. W pierwszej połowie marca odnotowano nawet wzrost temperatury do blisko 15°C. Natomiast przez wiele dni w drugiej części tego miesiąca zarejestrowano dwucyfrowe wartości ujemnej temperatury, dochodzące nawet do –24°C przy gruncie. Skutkiem takich mrozów było uszkodzenie licznych pąków jabłoni zakażonych przez patogena na silnie porażonych pędach, pokrytych charakterystycznym srebrzystoszarym nalotem od mączniaka jabłoni (fot.1). Podczas oceny stopnia ich uszkodzenia, przeprowadzonej na początku kwietnia (przed pękaniem pąków), obserwowano przebarwienia tkanek (od pomarańczowego do brązowego) blisko 100% pąków wierzchołkowych i bocznych na pędach porażonych (fot. 2). Wpływ marcowych mrozów na występowanie mączniaka na tej kwaterze był dobrze widoczny również przed kwitnieniem jabłoni, gdyż objawy choroby od infekcji pierwotnych wystąpiły sporadycznie. Obserwowano także liczne zasychające pędy z nierozwijającymi się pąkami. Ponadto ograniczenie źródła infekcji przez mrozy przyczyniło się do niskiej presji choroby w sezonie 2013. Pod koniec maja na jabłoniach odmiany ‘Idared’, niechronionych przed mączniakiem, porażonych było niespełna 30% liści.
W bieżącym sezonie
Tegoroczna zima w większości regionów sadowniczych sprzyjała sprawcy mączniaka, gdyż pędy z porażonymi pąkami były dobrze zahartowane po okresach grudniowych ochłodzeń. W rejonie Skierniewic temperatura nie spadała poniżej –21°C, a najniższą zarejestrowano 8 stycznia br. i był to jedyny dzień tej zimy, gdy spadła ona poniżej –20°C. W związku z tym istnieje duże prawdopodobieństwo, że już na początku bieżącego sezonu w wielu sadach pojawią się liczne objawy mączniaka powstałe w wyniku pierwotnych infekcji jabłoni, po silnym porażeniu tych sadów w ubiegłym sezonie. Należy być czujnym, gdyż po infekcji zawsze dochodzi do zakłócenia podstawowych procesów fizjologicznych jabłoni, a w szczególności zwiększenia transpiracji z porażonych liści, pędów i owoców. Dodatkowo następuje ograniczenie asymilacji i silne zahamowanie wzrostu porażonych organów, które przy znacznym nasileniu choroby często są zdeformowane oraz zasychają. Szczególnie groźne jest porażenie pąków wierzchołkowych drzewek w szkółkach i nowo zakładanych sadach, prowadzące do zahamowania wzrostu rozwijających się z nich pędów, a następnie do deformacji koron młodych drzew (fot. 3).
Monitoring rozwoju i sposoby ograniczania choroby na początku sezonu
W podejmowaniu decyzji przy prawidłowo prowadzonej ochronie przeciwko mączniakowi jabłoni niezwykle ważną rolę odgrywają systematyczne lustracje sadu. Zmienność nasilenia choroby w poszczególnych latach ma ścisły związek z występowaniem mroźnych zim, mających wpływ na załamanie epidemii choroby. Gdy są one niezbyt mroźne następuje odbudowanie źródła infekcji, zwykle w trzecim lub czwartym roku.
O nasileniu choroby w danym sezonie decydują zwykle pierwsze infekcje z udziałem zarodników konidialnych P. leucotricha, do których dochodzi zazwyczaj przed kwitnieniem jabłoni. Mają one duże znaczenie dla tworzenia kolejnych generacji tych zarodników i ich rozsiewanie się po kwitnieniu. Ze względu na to konieczne jest wykonanie wczesnowiosennych lustracji w celu określenia stopnia nasilenia mączniaka i wyboru metody ograniczenia tej choroby jeszcze przed kwitnieniem jabłoni.
Lustracje rozpoczyna się w czasie uwidaczniania się pierwszych objawów mączniaka powstałych od infekcji pierwotnych (fot. 4) i kontynuuje do momentu zakończenia wegetatywnego rozwoju jabłoni, głównie związanego z przyrastaniem długopędów. Największe nasilenie takich objawów występuje zwykle od fazy różowego pąka i są one dobrze widoczne do początku kwitnienia. Obserwacjami należy objąć około 10–15 losowo wybranych drzew na kwaterze danej odmiany. Jeżeli stwierdza się ponad 4% porażonych pędów z objawami zarówno na liściach, jak i na kwiatostanach, to jest to sygnał do wykonania zabiegu.
Zabiegiem fitosanitarnym przypadającym na okres przed lub w trakcie kwitnienia jabłoni jest wycinanie wszystkich pędów, liści i kwiatostanów z objawami powstałymi w wyniku infekcji pierwotnych. Organy z widocznymi objawami mączniaka powinny być usuwane z sadu. W miarę możliwości ten zabieg fitosanitarny powinien być przeprowadzony podczas pochmurnej/wilgotnej i bezwietrznej pogody w celu ograniczenia rozsiewania zarodników konidialnych z usuwanych organów i zapobiegnięcia wtórnym infekcjom jabłoni.
W sadach, w których uprawiane są odmiany jabłoni podatne na mączniaka, prawie zawsze istnieje konieczność zastosowania zabiegów fungicydami. Jeżeli nie ma możliwości ograniczenia poziomu źródła infekcji poprzez usunięcie porażonych organów, decyzję o rozpoczęciu zabiegów chemicznych należy podjąć na podstawie wyników lustracji sadu. Stwierdzenie więcej niż 4% pędów z objawami choroby uzasadnia zastosowanie fungicydu. Zwykle termin pierwszego zabiegu przypada na okres przed kwitnieniem jabłoni, a kolejne – w razie potrzeby – powinny być wykonywane do zakończenia wzrostu pędów.
Asortyment środków mączniakobójczych z roku na rok ulega zmianom, a w ostatnich latach został on rozszerzony o preparaty należące do nowej grupy chemicznej – dehydrogenaz kwasu bursztynianowego (SDHI).Wprowadzane niedawno, najnowszej generacji substancje biologicznie czynne z tej grupy charakteryzują się szerokim spektrum działania. Na jabłoniach, oprócz mączniaka, zwalczają także parcha oraz niektóre patogeny wywołujące choroby przechowalnicze. Ponadto do ochrony jabłoni przed mączniakiem zarejestrowane są również fungicydy należące do pięciu innych grup: środki siarkowe, strobilurynowe, triazolowe, pirymidynowe oraz fenyloacetamidowe.
Spośród wymienionych, poza środkami siarkowymi o działaniu powierzchniowym, fungicydy należące do pozostałych grup chemicznych charakteryzują się działaniem systemicznym. Preparaty siarkowe są przydatne do pierwszych zabiegów, szczególnie przed kwitnieniem jabłoni, gdy warunki termiczne nie pozwalają na zastosowanie fungicydów triazolowych. Skuteczności działania preparatów siarkowych nie ogranicza niska temperatura, a wręcz przeciwnie, nie powinno się ich stosować w temperaturze wyższej niż 25°C, gdyż mogą być fitotoksyczne dla młodych liści i zawiązków. Ze względu na to, że preparaty te charakteryzują się działaniem wyłącznie powierzchniowym powinny być stosowane zapobiegawczo co 7–10 dni.
Inną grupą fungicydów, uwzględnianą także w programach ochrony przed parchem, dobrze ograniczającą rozwój mączniaka są strobiluryny. Podobnie jak środek pirymidynowy zawierający bupirymat, charakteryzują się one silnym i długim działaniem hamującym zarodnikowanie grzyba, także w temperaturze poniżej 10°C. Potwierdzeniem tego są wyniki badań laboratoryjnych. Wykazały one wysoką skuteczność obu środków (pirymidynowego i strobilurynowego), która przekroczyła 70% i 80% po zastosowaniu odpowiednio w temperaturze 5°C i 10°C. Ze względu na systemiczne działanie i dobrą skuteczność tych fungicydów w niskiej temperaturze, mogą być one polecane przed kwitnieniem jabłoni, ale ich użycie jest najbardziej uzasadnione po kwitnieniu, gdy na drzewach pojawia się większa masa liści.
Należy jednak pamiętać, że fungicydy strobilurynowe, podobnie jak preparaty z grupy SDHI czy triazolowe, nie powinny być stosowane w sezonie częściej niż dwa razy co jest niezwykle ważnym elementem strategii antyodpornościowej. Do sposobów bezpośrednio wpływających na skuteczne ograniczanie mączniaka jabłoni, należy wykorzystanie najefektywniejszych technik aplikacji fungicydów, zgodnie z zasadami określonymi przez Dobrą Praktykę Ochrony Roślin. Techniki te pozwalają znacząco ograniczyć zagrożenia związane ze stosowaniem środków ochrony roślin, dzięki zwiększeniu skuteczności wykonywanych zabiegów, pozwalającemu także na zmniejszenie ich liczby.Jest to możliwe jedynie przy użyciu sprawnych technicznie, skalibrowanych opryskiwaczy, wyposażonych w urządzenia ograniczające znoszenie cieczy roboczej. Warunkiem skutecznego ograniczania mączniaka jabłoni jest dokładne, równomierne pokrycie drzew cieczą roboczą po dobraniu odpowiednich rozpylaczy. W procesie kalibracji możliwe jest też dopasowanie dawki cieczy roboczej do wielkości i gęstości koron drzew w danym sadzie. Dobrze dobrana dawka cieczy roboczej zapobiega jej ociekaniu z chronionych drzew i zaniżeniu dawki fungicydu na opryskiwanych jabłoniach, gwarantując wysoką skuteczność zabiegu.
tekst i zdjęcia (1-4): Mgr Sylwester Masny, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Newsletter
[contact-form-7 id="28807" title="Newsletter"]
Ta strona używa plików Cookie.
Ta strona używa plików Cookie. Klikając "Zgoda", zgadzasz się na wykorzystanie wszystkich plików Cookie. Szczegółowych wyborów możesz dokonać w sekcji ustawienia.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
__cf_bm
1 hour
This cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
_GRECAPTCHA
6 months
Google Recaptcha service sets this cookie to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Advertisement" category.
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
CookieYes sets this cookie to record the default button state of the corresponding category and the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
PHPSESSID
session
This cookie is native to PHP applications. The cookie stores and identifies a user's unique session ID to manage user sessions on the website. The cookie is a session cookie and will be deleted when all the browser windows are closed.
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
lang
6 months
LinkedIn sets this cookie to remember a user's language setting.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
_fbp
3 months
Facebook sets this cookie to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising after visiting the website.
_ga
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to calculate visitor, session and campaign data and track site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognise unique visitors.
_ga_*
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to store and count page views.
_gat_gtag_UA_*
1 minute
Google Analytics sets this cookie to store a unique user ID.
_gid
1 day
Google Analytics sets this cookie to store information on how visitors use a website while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the collected data includes the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements by tracking user behaviour across the web, on sites with Facebook pixel or Facebook social plugin.
gr83p_59db3877322f17e6c0092c106bdf75dd
2 months
Getresponse sets this cookie to collect information through the website’s pop-up questionnaires and messengering for marketing purposes.
IDE
1 year 24 days 1 minute
Google DoubleClick IDE cookies store information about how the user uses the website to present them with relevant ads according to the user profile.
test_cookie
16 minutes
doubleclick.net sets this cookie to determine if the user's browser supports cookies.
ttwid
1 year
Tiktok sets this cookie to keep track of user authentication and session information.
VISITOR_INFO1_LIVE
6 months
YouTube sets this cookie to measure bandwidth, determining whether the user gets the new or old player interface.
VISITOR_PRIVACY_METADATA
6 months
YouTube sets this cookie to store the user's cookie consent state for the current domain.
YSC
session
Youtube sets this cookie to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt.innertube::nextId
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requests
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.