Tritlen (O3), potocznie zwany ozonem, jest gazem nietrwałym. Jego cząsteczka jest bardzo niestabilna i ma krótki czas połowicznego rozpadu. Składa się z trzech atomów tlenu. W naturze...
W rejonach sadowniczych jest coraz mniej gruntów, na których wcześniej nie rosły drzewa lub krzewy owocowe. Po ich kilkunasto- czy kilkudziesięcioletniej uprawie gleba jest „zmęczona”....
Początek września to czas, gdy za nami są już wakacje i większa część sezonu produkcji owoców. Uczniowie rozpoczynają naukę, a sadownicy niebawem przystąpią do zbiorów ‘Gali’,...
Sezon przechowalniczy 2015/2016 należał do jednych z najtrudniejszych pod względem chorób fizjologicznych. Bardzo duże ilości jabłek zamiast na rynek owoców świeżych trafiły do przetwórstwa, a znalezienie...
Wystąpienie chorób na przechowywanych owocach znacząco wpływa na opłacalność produkcji sadowniczej. Istotne jest czy jabłka wyjęte z chłodni trafią na rynek owoców deserowych i sadownik uzyska...
W sadach dużą uwagę na monitoring i zwalczanie szkodników zwraca się przed kwitnieniem i w okresie wzrostu zawiązków. Tymczasem w dalszej części sezonu wegetacyjnego, a nawet krótko przed zbiorami owoców,...
Bawełnica korówka (fot. 1) występuje coraz powszechniej w wielu rejonach uprawy jabłoni. Mając do dyspozycji niewiele środków ochrony całkowite wyniszczenie tej mszycy w trakcie sezonu wegetacji...
Ogromne zainteresowanie uprawą czereśni w Polsce sprawiło, że V Letnie Pokazy Czereśniowe, które odbyły się 24 lipca br. były największą sadowniczą imprezą plenerową tego lata...
Czynności związane z przygotowaniem owoców do przechowywania powinny być poprzedzone starannym oczyszczeniem i zdezynfekowaniem pojemników, z którymi produkty będą wnoszone do magazynów na czas składowania. Jest to...