5/2016

Ozonowanie dla zachowania jakości 

Tritlen (O3), potocznie zwany ozonem, jest gazem nietrwałym. Jego cząsteczka jest bardzo niestabilna i ma krótki czas połowicznego rozpadu. Składa się z trzech atomów tlenu. W naturze...

Przygotowanie kwatery do sadzenia drzewek 

W rejonach sadowniczych jest coraz mniej gruntów, na których wcześniej nie rosły drzewa lub krzewy owocowe. Po ich kilkunasto- czy kilkudziesięcioletniej uprawie gleba jest „zmęczona”....

Dokarmianie dolistne jabłoni przed zbiorami i po nich 

Początek września to czas, gdy za nami są już wakacje i większa część sezonu produkcji owoców. Uczniowie rozpoczynają naukę, a sadownicy niebawem przystąpią do zbiorów ‘Gali’,...

Jak uniknąć problemów z przechowywaniem jabłek z sezonu 2015/2016 

Sezon przechowalniczy 2015/2016 należał do jednych z najtrudniejszych pod względem chorób fizjologicznych. Bardzo duże ilości jabłek zamiast na rynek owoców świeżych trafiły do przetwórstwa, a znalezienie...

Ochrona jabłek i gruszek przed chorobami pochodzenia grzybowego 

Wystąpienie chorób na przechowywanych owocach znacząco wpływa na opłacalność produkcji sadowniczej. Istotne jest czy jabł­ka wyjęte z chłodni trafią na rynek owoców deserowych i sadownik uzyska...

Ostatnie zabiegi zwalczające szkodniki przed zbiorem jabłek 

W sadach dużą uwagę na monitoring i zwalczanie szkodników zwraca się przed kwitnieniem i w okresie wzrostu zawiązków. Tymczasem w dalszej części sezonu wegetacyjnego, a nawet krótko przed zbiorami owoców,...

Bawełnica korówka jesienią 

Bawełnica korówka (fot. 1) występuje coraz powszechniej w wielu rejonach uprawy jabłoni. Mając do dyspozycji niewiele środków ochrony całkowite wyniszczenie tej mszycy w trakcie sezonu wegetacji...

V Letnie Pokazy Czereśniowe 

Ogromne zainteresowanie uprawą czereśni w Polsce sprawiło, że V Letnie Pokazy Czereśniowe, które odbyły się 24 lipca br. były największą sadowniczą imprezą plenerową tego lata...

Przed zapełnieniem komór 

Czynności związane z przygotowaniem owoców do przechowywania powinny być poprzedzone starannym oczyszczeniem i zdezynfekowaniem pojemników, z którymi produkty będą wnoszone do magazynów na czas składowania. Jest to...

Ostatnie artykuły

Szybko powstaje zakład T.B. Fruit w Brzostowcu 

Gołym okiem widać, jak szybko postępują prace przy budowie nowej przetwórni T.B. Fruit w Brzostowcu koło Mogielnicy. Zakład ma kosztować 45 milionów euro i...

Evelina® odmiana klubowa – charakterystyka 

Evelina® (‘RoHo 3615’) jest czerwonym mutantem odmiany ‘Pinova’, który cechuje się wysoką plennością. Owoce wcześnie się wybarwiają i  są pokryte w ponad 80% pomarańczowo-czerwonym rumieńcem. ...

Jabłka deserowe kolejne nieznaczne wzrosty 

Jabłko przemysłowe jak na razie utrzymuje się na stałym poziomie i raczej nie zanosi się na spektakularne podwyżki. Raczej będzie to tendencja kierująca cenę...