5/2013

O brzoskwiniach i morelach w Sandomierzu 

Po raz trzeci na Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu (14 kwietnia br.), odbyło się VI Ogólnopolskie Spotkanie Producentów Brzoskwiń i Moreli. Konferencje te organizowane są co 2...

Próby uproszczenia cięcia i formowania drzew brzoskwini 

Pod względem wymagań co do poprawności i systematyczności cięcia drzew, brzoskwinia jest wyjątkowa. W jej przypadku potrzebne jest cięcie silne oraz zdecydowane. W reakcji na ten zabieg...

Perspektywy mechanicznego zbioru owoców pestkowych i jagodowych 

Produkcja owoców pestkowych oraz jagodowych odgrywa w Polsce dużą rolę gospodarczą. Zbiory wiśni, porzeczek i aronii wynoszą około 700 tysięcy ton rocznie, a znaczna ich część (ok....

Najmniejsze szkodniki – coraz większy problem 

Szpeciele to najmniejsze szkodniki drzew owocowych, których znaczenie i szkodliwość systematycznie wzrasta. Wysysając sok z pąków, liści, pędów i zawiązków owocowych powodują zahamowanie fotosyntezy, wzrost transpiracji oraz...

Dokarmianie sadów jabłoniowych po opadzie świętojańskim 

Opad czerwcowy rozpoczyna się zazwyczaj w połowie czerwca i trwa do początku lipca. Czasami jednak okres ten się wydłuża, zwłaszcza gdy podstawy pąków kwiatowych lub krótkopędy...

Letnie cięcie jabłoni 

Intensywne sady jabłoniowe charakteryzują się gęstym system nasadzeń oraz stosowaniem podkładek karłowych i półkarłowych, które są płytko sadzone (miejsce okulizacji znajduje się wysoko nad glebą)....

Ostatnie artykuły

Pozbiorcze dokarmianie sadów 

Pomimo iż powoli zbliżamy się do zakończenia tegorocznego sezonu wegetacyjnego to intensywne prace agrotechniczne wciąż trwają, szczególnie w sadownictwie. Zabiegiem, który wciąż jest przed...

Znaleziono nową chorobę borówki wysokiej 

Naukowcy argentyńscy i hiszpańscy znaleźli nową chorobę porażającą borówkę wysoką oraz zidentyfikowali i opisali powodującego ją patogena. W hiszpańskiej prowincji Huelva rośnie około 3000 ha...

Zbyt wczesny zbiór jabłek częstym błędem w tym sezonie 

Istnieje kilka sposobów wyznaczania dojrzałości zbiorczej jabłek. Najczęściej termin zbioru określa się na podstawie wskaźników dojrzałości: rozkład skrobi (tekst skrobiowy), zawartość ekstraktu, zmiany jędrności...