4/2013

Jak właściwie prowadzić lustracje w sadach? 

Lustracje w sadach obejmują ocenę stanu zdrowotnego i kondycji drzew, stopnia ich odżywienia (co wiąże się ze wzrostem i rozwojem) oraz ocenę poprawności wykonywanych prac. Są nieodłącznym...

Nawozy z aminokwasami 

W nowoczesnych nawozach dolistnych do chelatowania mineralnych składników pokarmowych wykorzystywane są aminokwasy, które są naturalnymi związkami organicznymi budującymi białka. Te ostatnie pełnią w roślinach kilka funkcji:...

Owocówki – biologia, zagrożenie i zwalczanie 

Owocówka jabłkóweczka i owocówka śliwkóweczka to niewątpliwie szkodniki, które w największym stopniu wpływają na jakość plonu. Gąsienice tych gatunków żerując w owocach zanieczyszczają je ciemnymi odchodami powodując...

Regeneracja uszkodzeń pomrozowych i poprawa zapylenia kwiatów 

Przeciwdziałanie skutkom stresu u roślin sadowniczych, regeneracja uszkodzeń pomrozowych oraz przyczyny słabego zapylenia jabłoni to najczęstsze tematy poruszane na spotkaniach dla sadowników. Pojawiały się one...

Jak właściwie wykonywać zabiegi ochrony roślin? 

Dzięki postępowi naukowo-technicznemu rolnicy mogą obecnie produkować żywność o lepszej jakości i z dużo większą wydajnością niż przed laty. Jest jednak i druga strona medalu. Postęp stwarza także...

Dokarmianie roślin sadowniczych w maju i czerwcu 

Drzewa owocowe dopiero po kwitnieniu mogą korzystać ze składników pokarmowych znajdujących się w glebie. Wcześniejsze ich pobieranie przez korzenie jest utrudnione ze względu na zbyt...

Nawożenie jabłoni po długiej, śnieżnej i mroźnej zimie 

W naszych warunkach klimatycznych pogoda zimą oraz wczesną wiosną może być bardzo zmienna, co sprawia, że najważniejsze parametry glebowe decydujące o „uruchamianiu” wegetacji roślin, takie jak...

Parch jabłoni – zagrożenie i możliwości oceny 

Najlepiej poznaną, ale nadal najgroźniejszą chorobą infekcyjną jabłoni jest parch jabłoni powodowany przez grzyb Venturia inaequalis. Patogen poraża większość nadziemnych, zielonych, niezdrewniałych organów żywiciela....

Introdukcja dobroczynka gruszowego 

Przędziorki i pordzewiacze to groźne szkodniki roślin sadowniczych. W wielu polskich sadach wymagają wykonania w sezonie 2, 3, a nawet 4 zabiegów zwalczających. Prawie każdego roku wielu sadowników...

Ostatnie artykuły

Rosjanin w białoruskim więzieniu za polskie jabłka 

Jak podała wczoraj, 17 czerwca Informacyjna Agencja Radiowa białoruski sąd skazał obywatela Federacji Rosyjskiej za reeksport z Białorusi do Rosji m.in. polskich jabłek. Firma Rosjanina...

Między skrzynkami… czereśnie, jabłka, truskawki, owoce miękkie 

Obecnie na rynku hurtowym Broniszach mamy cały przekrój owoców. Zaczynając na truskawkach a kończąc na jabłkach niemalże cały plac jest wypełniony sprzedającymi. Tonażowo najwięcej jest...

Jantoń zmienia nazwę na JNT Group 

Zarząd firmy Jantoń, jednego z największych na polskim rynku producentów i dystrybutorów win oraz wyrobów winiarskich, podjął decyzję o zmianie nazwy spółki na JNT...