niedziela, 23/07/2017

Ochrona przeciwprzymrozkowa zawiodła w Belgii

Ochrona przeciwprzymrozkowa zawiodła w Belgii
 Fot. Dorota Łabanowska-Bury

W ubiegłym tygodniu 50-75 proc. owoców w belgijskich sadach jabłoniowych w Limburgii zostało uszkodzonych przez przymrozki– donoszą doradcy sadowniczy firmy Boerenbond.

W trakcie spadku temperatury prawie we wszystkich sadach jabłonie były w pełni kwitnienia, a więc były najbardziej podatne na przymrozki. Grusze w większości skończyły kwitnienie, ale także u nich obserwuje się uszkodzenia młodych zawiązków.

Jak oceniają przedstawiciele Boerenbond wiele metod przeciwdziałania przymrozkom, jak świece dymne czy nawet nowoczesne nagrzewnice zawiodło, ponieważ spadek temperatury był duży (do 6 stopni poniżej zera) i utrzymywał się długo.

Obecnie trudno oszacować szkody w sadach gruszowych. Będą duże, ale nie tak drastyczne jak w przypadku jabłoni. Straty odnotowali także producenci czereśni, w mniejszym stopniu niż jabłoni i gruszy. Do belgijskich sadowników rozsyłana jest ankieta, która pozwoli uzyskać dane o skali szkód w sadach.

Producenci są bardzo przejęci sytuacją, gdyż w ostatnich latach sektor owoców w Belgii przeżywał trudności. Ten sezon zaczyna się dramatycznie – mówią przedstawiciele Boerenband. Sadownicy już rozpoczęli składanie podań o wsparcie finansowe.

W rejonie Limburgii produkowanych jest 60 proc. owoców w Belgii – podaje agf.nl.

Powiązane artykuły

Komentarzy: 4

  1. Adamus

    W zagranicznej prasie pojawily sie informacje o tym ze wlasnie frostbuster poniszczyl drzewa. Firma tlumaczy sie ze powietrze bylo wyjatkowo suche i dlatego ten probelm. Teraz zalecaja obnizyc temperature na wylocie dyszy chyba do 80 stopni

    Odpowiedz

Zostaw komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco – zapisz się
do newslettera sad24.pl
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Dziękujemy za zainteresowanie!

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link potwierdzający zapis
do newslettera.

Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.