Rozszyfrowanie kodów FRAC i IRAC – wiedza pomocna w racjonalnej ochronie

    Obecnie w nowych etykietach środków ochrony roślin pojawiają się informacje odnośnie numeru grupy FRAC (Fungicide Resistance Action Committee/komitetu ds. badania odporności patogenów na fungicydy), IRAC (Insecticide Resistance Action Committee/komitetu ds. badania odporności szkodników na fzoocydy). Mają one na celu uzmysłowić użytkownikom tych produktów jakie jest ryzyko wyselekcjonowania odpornych form organizmów szkodliwych poddanych nieprawidłowemu stosowaniu środka zawierającego substancje czynne wchodzące w jego skład. 

    W tabelach zamieszczam nazwy substancji czynnych oraz nadane im numery grup. Numery zostały przypisane przede wszystkim w zależności od czasu wprowadzenia produktu na rynek. Litery odnoszą się do sekcji, w której znalazły się substancje o podobnym metabolizmie i działaniu na organizm szkodliwy. Klasyfikacja związków w oparciu o nowe badania może spowodować wygaśnięcie kodów. Dlatego też ulega ona zmianie wraz z odkryciem mechanizmów działania i potencjalnej możliwości wywołania odporności czy nawet zgłoszenia tego zjawiska albo odkrycia mechanizmu wywoływania odporności.

    Definicja odporności podana przez IRAC może z powodzeniem zostać uogólniona i przypisana wszystkim środkom ochrony roślin: „odporność – dziedziczna zmiana wrażliwości populacji szkodników, która znajduje odzwierciedlenie w powtarzającym się niepowodzeniu użycia produktu w osiąganiu oczekiwanego poziomu kontroli przy stosowaniu zgodnie z zaleceniem dla tego gatunku szkodników”. Definicja ta różni się nieco od innych w literaturze, ale IRAC uważa, że jest to najdokładniejsza praktyczna definicja istotna dla rolników. W wyniku nadmiernego użycia lub niewłaściwego użycia środka ochrony roślin przeciwko gatunkom patogenów i szkodników dochodzi do selekcji odpornych form agrofaga i wynikającej z niego ewolucji populacji odpornej na dany fungicyd, bakteriocyd, insektycyd, akarycyd.

    Działanie środka na układy (w organizmie owada): nerwy i mięśnie; wzrost i rozwój; oddychanie; rozregulowanie układu pokarmowego. 

    Rotacje w celu inteligentnego i zrównoważonego zarządzania przeciwdziałaniu wywoływania odporności powinny się opierać tylko na numerowanym schemacie głównych grup działania. Na przemian powinno się używać produktów z innych grup określonych przez IRAC. Unikać należy wielokrotnego stosowania insektycydów czy akarycydów z tej samej podgrupy chemicznej (wskazane przez numer IRAC). 

    Schemat kolorów (w tab. 3 na str. 17) łączy środki w szerokie kategorie działania i może być tylko poglądowy, ale nie powinien mieć większego wpływu na zarządzanie odpornością. 

    Przeciwdziałania wywołaniu odporności

    1. Dobór do uprawy odmian, tórych kwitnienie, zawiązywanie owoców i ich dojrzewanie mija się czasowo z nasileniem najgroźniejszych agrofagów. Także takich odmian, których cechy budowy oraz genetyka sprawiają, że penetracja tkanek przez strzępkę infekcyjną patogenu lub żerowanie szkodników jest utrudnione lub niemożliwe.

    2. O ile to możliwe, prowadzenie upraw pod osłonami, stanowiącymi barierę dla szkodliwych organizmów, zabezpieczającymi przed uszkodzeniami przez grad, nadmiernym nawilżeniem powierzchni organów roślinnych – głównie owoców podatnych na pękanie przy wzroście turgoru.

    3. Dbałość o środowisko, w tym agrocenozę, przede wszystkim zapewnienie bezpieczeństwa organizmom pożytecznym, stanowiącym naturalny opór środowiska lub introdukowanym. 

    4. Systematyczne kontrolowanie upraw, nawet poszczególnych kwater (także za pomocą specjalistycznych urządzeń – pułapek, tablic) w celu określenia stopnia zagrożenia jest podstawą racjonalnej ochrony. Kierowanie się wyłącznie sygnałami przekazywanymi drogą radiową, mailową, sms, niekoniecznie musi być trafnym rozwiązaniem szczególnie, że zmienność pod względem wystąpienia zagrożenia i jego nasilenia mogą być różne nawet w sąsiednich kwaterach. 

    5. Likwidowanie zagrożenia metodami mechanicznymi – wycinanie wszelkich zmian na pędach, usuwanie odrostów korzeniowych, wilków przyczynia do zmniejszenia liczebności populacji agrofagów lub ograniczania miejsc w pierwszej kolejności i najliczniej opanowywanych.

    6. Wykonywanie zabiegów punktowych w miejscu wystąpienia zagrożenia oraz niezwłocznie na całej powierzchni po stwierdzeniu przekroczenia progu szkodliwości bywa strategicznym posunięciem i „uspokojeniem” sytuacji nawet na kilka tygodni. 

    7. Wykorzystywanie niechemicznych metod (np. środków zawierających wirusy, bakterie, grzyby także makroelementy – drapieżniki i pasożyty) ogranicza liczebność populacji agrofagów najczęściej na zasadach antagonizmu lub konkurencji – na to nie ma możliwości uodpoprnienia.

    8. Używanie środków ochrony oraz wody w pełnych, zalecanych (etykietowych) dawkach (dostosowanych do fazy wzrostu rośliny chronionej, zwalczanego szkodnika i rodzaju używanego środka, aby uzyskać optymalne pokrycie) daje największą gwarancję efektywności zabiegu. Zredukowanie bądź zawyżenie dawek bywa częstą przyczyną selekcji w populacji agrofagów form tolerujących, z czasem odpornych na daną substancję.

    9. Dokładna lektura etykiety środka ochrony roślin i orientacja w składzie substancji czynnych zapobiega nadużywaniu danej substancji w sezonie i umożliwia prawidłową rotację środków.

    10. Układanie programu przestrzegając przemienności i sekwencji różnych klas środków ochrony, o różnych mechanizmach działania uniemożliwi wywołanie odporności.

    11. Przestrzeganie liczby zabiegów zalecanych w sezonie (podanej w etykiecie) daną substancją czynną oraz ich częstotliwości skutkuje utrzymaniem efektywności substancji przez długi czas.

    12. Odpowiednio dobrany do formy uprawy i jej wysokości sprzęt ochrony, sprawny, przebadany i skalibrowany umożliwia dotarcie cieczy roboczej do wszystkich organów rośliny opanowanych przez
    agrofag. 

    13. Przy zwalczaniu stadiów larwalnych szkodników najlepszą skuteczność uzyskuje się w efekcie działania na najmłodsze larwy, najbardziej podatne na działanie środków ochrony.

    W przypadku zaistnienia zagrożenia ze strony patogenów używać środków niszczących zarodniki osiadłe na powierzchni rośliny bądź uniemożliwiających ich kiełkowanie albo degradujących strzępkę kiełkową.

    14. Przy stwierdzeniu niesatysfakcjonującej skuteczności zabiegu należy zaprzestań stosowania danej substancji (także innych z tej samej grupy średniego i wysokiego ryzyka wywołania odporności, mogło bowiem dojść do uodpornienia krzyżowego) w tym sezonie i najlepiej także w dwóch kolejnych (o ile to możliwe).

    15. Tworząc autorską mieszaninę zbiornikową należy tak dobierać jej składniki, aby różniły się mechanizmem działania (np. kontaktowy z układowym lub jajobójczy z larwobójczym czy działającym destrukcyjnie na imago).

    16. Pozostałości cieczy roboczej utylizować w takim miejscu, aby nie dotarły do wód gruntowych oraz powierzchniowych także aby nie stagnowały na powierzchni. Każdy organizm (w tym pożyteczny) wymaga wody do życia. Pobranie jej ze skażonych miejsc jest zazwyczaj śmiertelne.

    Tabela 1. Kody FRAC dla poszczególnych substancji czynnych zarejestrowanych w Polsce do użycia w ochronie roślin sadowniczych przed chorobami

    Substancja czynna Grupa chemiczna

    Kod (nr) grupy FRAC

    Aureobasidium pullulans mikrobiologiczne

    azoksystrobina strobilurynowe/Qol

    11

    Bacillus subtilis mikrobiologiczne

    44

    boskalid strobilurynowe/SDHI

    7

    bupirymat pirymidynowe

    8

    cyflufenamid fenyloacetamidy

    U 06

    cymoksanil iminoacetylomocznikowe

    27

    difenokonazol triazole/DMI

    3

    ditianon antrachinony

    M 09

    dodyna pochodne guanidyny

    U 12

    fenheksamid hydroksyanilidowe

    17

    fenpyrazamina pyrazole

    17

    fludioksonil fenylopirole

    12

    fluksapyroksad karboksyamidowe/SDHI

    7

    fluopyram anilidowe/SDHI

    7

    fosetyl glinowy fosfonowe

    33

    Gliocladium catenulatum mikrobiologiczne

    iprodion dikarboksy-
    imidowe

    2

    kaptan ftalimidowe

    M 04

    krezoksym metylu strobilurynowe/Qol

    11

    laminaryna polisacharydy

    P 04

    mankozeb ditiokarbaminiany

    M 03

    mepanipirym pyrimidines

    9

    metalaksyl acetyloalaninowe

    4

    metalaksyl-M
    metiram ditiokarbaminiany

    M 03

    miedź nieorganiczny

    M 01

    penkonazol triazole/dmi

    3

    pentiopirad karboksyamidowe/SDHI

    7

    piraklostrobina strobilurynowe/Qol

    11

    pirymetanil anilinopirymidyny

    9

    propikonazol triazole/dmi

    3

    propineb ditiokarbaminiany

    M 03

    Pythium oligandrum mikrobiologiczne

    siarka nieorganiczny

    M 02

    tebukonazol triazole/DMI

    3

    tetrakonazol
    tiofanat metylu karbaminiany

    1

    tiuram ditiokarbaminiany

    M 03

    triadimenol triazole/DMI

    3

    Trichoderma asperellum mikrobiologiczne

    BM 02

    Trichoderma gamsi mikrobiologiczne

    BM 02

    trifloksystrobina strobilurynowe/Qol

    11

    wodorowęglan potasu różnorodna

    NC

     

    Tabela 2. Stopień ryzyka selekcji patogenów uodpornionych na stosowane substancje czynne zarejestrowane w Polsce (przy nieprzestrzeganiu zasad strategii antyodpornościowej)

    Kod (nr) grupy FRAC

    Uwagi/Stopień ryzyka

    1

    Odporność powszechna u wielu gatunków grzybów. Odporność krzyżowa pomiędzy substancjami grupy. Wysokie ryzyko

    2

    Odporność powszechna u Botrytis spp. i niektórych innych patogenów. Odporność krzyżowa pomiędzy wszystkimi substancjami z grupy. Średnie do wysokiego ryzyko

    3

    Odporność znana jest u różnych gatunków grzybów. Przyjęte, że odporność krzyżowa występuje między fungicydami DMI aktywnymi przeciwko temu samemu patogenowi.
    Średnie ryzyko

    4

    Odporność i odporność krzyżowa dobrze znane u różnych gatunków Oomycetes.
    Wysokie ryzyko

    7

    Oporność znana u kilku gatunków grzybów w populacjach polowych. Średnie do wysokiego ryzyko

    8

    Odporność i odporność krzyżowa znane odnośnie mączniaków. Średnie ryzyko

    9

    Oporność znana u Botrytis spp. i Venturia spp. Średnie ryzyko

    11

    Odporność znana u różnych gatunków grzybów. Odporność krzyżowa pomiędzy wszystkimi substancjami z grupy. Wysokie ryzyko

    12

    Odporność wykrywana sporadycznie. Niskie do średniego ryzyko

    17

    Niskie do średniego ryzyko

    27

    Podejrzenie o wywoływanie odporności. Niskie do średniego ryzyko

    33

    Niewiele zgłoszeń odnośnie podejrzenia odporności u kilku patogenów. Niskie ryzyko

    44

    Nieznany

    M 01, M, 02, M 03,
    M 04, M 09

    Zwykle uważany za grupę niskiego ryzyka bez żadnych oznak wywołania odporności
    na fungicydy z tej grupy.

    BM 02, NC, P 04

    Nieznany

    U 12

    Odporność znana odnośnie Venturia inaequalis. Generalnie niskie do średniego ryzyko

    U 06

    Odporność stwierdzona u Sphaerotheca spp. (mączniaki prawdziwe)

     

    Tabela 3. Kody IRAC dla poszczególnych substancji czynnych zarejestrowanych w Polsce do użycia w ochronie roślin sadowniczych przed szkodnikami

    Substancja czynna grupa chemiczna

    Kod (nr) grupy IRAC

    abamektyna

    makrocykliczne laktony

    6

    acekwinocyl

    nieklasyfikowane

    20B

    acetamipryd

    neonikotynoidowe

    4A

    Adoxophyes orana

    biologiczne

    wyłączony z klasyfikacji

    Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki

    mikrobiologiczne

    11A

    benzoesan emamektyny

    makrocykliczne laktony

    6

    bifenazat

    karbazynianowe

    20D

    chlofentezyna = klofentezyna

    tetrazynowe

    10A

    chlorantraniliprol

    antranilowe diamidy

    28

    chloropiryfos

    fosforoorganiczne

    1B

    chloropiryfos metylowy

    1B

    chlotianidyna = klotianidyna

    neonikotynoidowe

    4A

    Cydia pomonella granulosis virus

    mikrobiologiczne

    wyłączony z klasyfikacji

    cypermetryna

    pyretroidowe

    3A

    deltametryna

    3A

    diflubenzuron

    benzoilomocznikowe

    15

    etoksazol

    oksazoliny

    10B

    fenpiroksymat

    fenoksypirazole

    21A

    flonikamid

    karboksamidowe

    29

    fosmet

    fosforoorganiczne

    1B

    heksytiazoks

    tiazolidynowe

    10A

    indoksakarb

    oksadiazynowe

    22A

    lambda-cyhalotryna

    pyretroidowe

    3A

    metoksyfenozyd

    hydroidy

    18

    milbemektyna

    makrocykliczne laktony

    6

    oksamyl

    karbaminianowe

    1A

    olej parafinowy

     

    wyłączony z klasyfikacji

    pirymikarb

    karbaminianowe

    1A

    spinosad

    makrocykliczne laktony

    5

    spirodiklofen

    kwasy tetronowe

    23

    spirotetramat

    ketoenole

    23

    tebufenpirad

    pochodne pirazoli

    21A

    tiachlopryd

    neonikotynoidy

    4A

    tiametoksam

    4A

     

    Tabela 4. Dodatkowe informacje odnośnie do możliwości lub przeciwwskazania rotacji pomiędzy środkami z poszczególnych podgrup grup głównych

    Kod (nr) grupy IRAC

    Uwagi i stopień ryzyka

    4A, 4B, 4C, 4D & 4E

    Chociaż uważa się, że te związki mają to samo miejsce docelowe, dowody wskazują, że ryzyko metabolicznej oporności krzyżowej pomiędzy podgrupami jest niskie

    22A & 22B

    25A & 25B

    10A

    Heksytiazoks jest grupowany z chlofentezyną, ponieważ wykazują one oporność krzyżową, nawet jeśli są one strukturalnie różne

    11A

    Różne środki zawierające Bacillus thuringiensis, które są zalecane na różne rodzaje owadów, mogą być używane razem, bez uszczerbku dla zarządzania odpornością.