Eksperci z ukraińskiego stowarzyszenia reprezentującego producentów owoców i warzyw (UPOA) odnieśli się do strat spowodowanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi dla producentów owoców na Ukrainie.
– Straty w owocach pestkowych mogą sięgać 80% potencjalnego plonu, a w przypadku owoców jagodowych – 50% – informuje dyrektor ds. rozwoju UPOA, Kateryna Zvereva.
Morela, brzoskwinia, czereśnia i niektóre odmiany śliw kwitły wcześniej niż zwykle
z powodu wysokiej temperatury w marcu, ale pod koniec miesiąca w kraju wystąpiły nocne przymrozki.
– Ponadto zimna pogoda podczas kwitnienia uniemożliwiła pszczołom zapylanie, co w dużej mierze determinuje jakość i ilość plonu – dodaje.
Dodatkowo, z powodu wyjątkowo ciepłej zimy i znacznego ocieplenia w marcu borówka
w wielu regionach Ukrainy prawie zaczęła kwitnąć. Co gorsza, po krótkotrwałym ociepleniu mrozy znów wracają.
Według badań UPOA najbardziej dotknięta jest odmiana Chandler, której utratę potencjalnych zbiorów szacuje się w ponad 50% w niektórych regionach. Warto również zauważyć, że odmiana Duke, która jest jedną z najpopularniejszych wśród producentów na Ukrainie, znacznie ucierpiała.
Jednak eksperci twierdzą, że nadal należy zachować ostrożność w stosunku do wczesnych szacunków strat w uprawach, ponieważ wielu rolników ma tendencję do przeszacowywania rzeczywistych wielkości uszkodzeń.
Źródło: UPOA