Ekologiczny sposób prowadzenia swoich upraw sadowniczych wybiera niewielu producentów. Obecnie ich łączny obszar stanowi niecałe 2% światowych upraw pod drzewami i krzewami.
Według szwajcarskiego Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego (FiBL) łączna powierzchnia ekologicznych upraw owocowych w 2017 r. Wyniosła ponad 204 tysiące hektarów, czyli 1,6% całkowitej powierzchni owoców uprawianych na świecie. Największe obszary uprawy ekologicznych owoców mają Turcja (ponad 26 tys. ha), Włochy (około 25 tys. ha), Chiny (22,4 tys. ha), Pakistan (ponad 18 tys. ha), Francja (16,7 tys. ha) i USA (prawie 12 tys. ha).
Od 2004 r., Kiedy po raz pierwszy zebrano dane o użytkowaniu gruntów i uprawach, światowe obszary uprawy ekologicznych owoców wzrosły ponad dwukrotnie. Główne organiczne owoce to jabłka (40% powierzchni), gruszki (10%), wiśnie (8%), śliwki (8%) i morele (7%).
Piotr Grel
za: agroportal.ua