Produkty mikrobiologiczne w uprawie roślin sadowniczych

„Organika w produkcji owoców alternatywą na dziś” to tytuł warsztatów, które odbyły się 17 lutego br. w Błędowie. Podczas spotkania omówiono możliwości wykorzystania rozwiązań mikrobiologicznych w produkcji owoców, a także przedstawiono produkty do zastosowania w programie odżywiania roślin.


W ramach projektu EkoTechProdukt (realizowanego w latach 2009–2015, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego) utworzono bank symbiotycznych, pożytecznych mikroorganizmów glebowych, tzw. SymbioBank. Jak poinformowała dr hab. Lidia Sas-Paszt, prof. IO w Skierniewicach, zgromadzono w nim kolekcję symbiotycznych grzybów mykoryzowych i bakterii naturalnie zasiedlających korzenie roślin sadowniczych. Pozwoliło to na przygotowanie rodzimych inokulów mykoryzowych i bakteryjnych. Opracowano konsorcja bakteryjno-grzybowe, które wykazały efektywne działanie przeciwko patogenom glebowym oraz dużą skuteczność w stymulacji wzrostu i plonowania roślin sadowniczych.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Jak informowała dr hab. L. Sas-Paszt, na to, czy dany biopreparat będzie w praktyce efektywny, ma wpływ pochodzenie zawartych w nim mikroorganizmów. Na polskim rynku dostępnych jest bowiem wiele produktów opartych na mikroorganizmach wyizolowanych ze środowisk zupełnie odmiennych od naszych warunków glebowo-klimatycznych, np. z innego kontynentu, które po zastosowaniu są mało efektywne.

Wyniki badań przeprowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa wykazały m.in. korzystny wpływ preparatu na bazie bakterii ryzosferowych (pochodzących z SymbioBanku) i drożdży Yarrowia lipolytica m.in. na wzrost i plonowanie truskawki i jabłoni. Efektem tych badań jest seria innowacyjnych preparatów mikrobiologicznych BioPuls. Są to produkty organiczne i w 100% biodegradowalne, bezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin. Zawarte w nich mikroorganizmy korzystnie wpływają na wzrost, plonowanie i zdrowotność roślin, uaktywniają życie mikrobiologiczne gleby, zwiększają dostępność makro- i mikroelementów, ułatwiają wzrost systemu korzeniowego roślin. Chronią rośliny przed stresem spowodowanym atakiem patogenów i chorób.

Fitosmart to innowacyjny nawóz dolistny. Zawiera naturalny, zmikronizowany węglan wapnia, wytworzony z wykorzystaniem nowoczesnej technologii mikronizacji, a także kwarc i minerały (pochodne kalcytu). Jest źródłem wapnia, krzemu i mikroelementów takich jak magnez, żelazo, cynk, miedź i molibden. Preparat ten polecany jest do użycia w produkcji konwencjonalnej oraz organicznej. Był testowany m.in. w Chinach, we Włoszech, Niemczech, Rosji, Turcji oraz Południowej Afryce – informował Robert Stezinar z firmy Fitosmart.

Robert Stezinar

Jak informował Dominik Poszywała z Argo Natural, firma ta zajmuje się m.in. wdrażaniem innowacyjnych technologii, które pozwalają na wyprodukowanie żywności najwyższej jakości przy minimalnych nakładach. Oferuje m.in. produkty włoskiej firmy Fomet do nawożenia doglebowego i dokarmiania dolistnego. Są one przeznaczone do stosowania w uprawach ekologicznych, a także mogą być w wykorzystane w produkcji konwencjonalnej.

Adrian Piotrowski, Argo Natural

Produkty oparte na mikroorganizmach doskonale wpisują się także w założenia rolnictwa zrównoważonego. W produkcji rolniczej nawożenie powinno być dobrze przemyślane i prowadzone zgodnie z opracowanym planem nawozowym. Ważne jest też przestrzeganie zasad integrowanej produkcji oraz podstawowych zasad BHP w gospodarstwie rolnym. Jak informowała Karolina Śluzek z firmy Dohler, rolnictwo zrównoważone jest to sposób produkcji, który gwarantuje dbałość o stan środowiska naturalnego, a także rozwijanie i realizację potrzeb społecznych.

Karolina Śluzek z firmy Dohler

Tekst i zdjęcia Monika Strużyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here