Podczas szczytu IBO w Lublinie zaprezentowano kluczowe zagadnienia z najnowszego raportu organizacji o globalnych rynku borówek. Okazuje się, że w 2022 roku wyprzedziliśmy Hiszpanię w produkcji borówek deserowych z przeznaczeniem do konsumpcji.
Jeśli chodzi o produkcję świeżych borówek skierowanych na rynek deserowy to według najnowszych szacunków staliśmy się 6 największym producentem na świecie. Pod tym względem nieznacznie wyprzedzamy w Hiszpanię. W ubiegłym roku różnica ta wyniosła niemal 3000 ton na korzyść Polski.
Największym producentem deserowych borówek na świecie jest Peru. Przy produkcji zbliżającej się do 300 tysięcy ton jedynie 14 tysięcy ton trafia do przetwórstwa.
prod. deserowa | prod. przemysłowa | prod. całkowita | |
POLSKA | 65,50 | 3,00 | 68,50 |
HISZPANIA | 62,57 | 6,62 | 69,19 |
Jak widać w tabeli opracowanej na podstawie danych, które zaprezentowano na szczycie w Lublinie, produkcja borówek przemysłowych w Hiszpanii w ubiegłym roku była ponad dwukrotnie wyższa niż w Polsce. Z drugiej strony niewykluczone, że również i pod tym względem wyprzedzimy Hiszpanów. Przemawia za tym szybki rozwój polskich maszyn do mechanicznego zbioru oraz rosnący popyt na przemysłowe borówki ze strony branży przetwórczej.
[…] w Polsce borówki na niemal 12,6 tysiącach hektarów. W związku z tym, w 2022 roku staliśmy się 6 największym producentem borówek deserowych na […]