MODR opublikował koszty produkcji zbóż, warzyw i owoców. Oczywiście nas najbardziej interesują gatunki z ostatniej grupy. Sprawdźmy, ile kosztowało nas wyprodukowanie każdego kilograma owoców wiodących gatunków jagodowych.
Ośrodki Doradztwa Rolniczego przyjmują do wyliczeń określone, nierzadko dość niskie, wydajności z hektara. Niemniej staranne wyliczenia ekspertów dają wyraźny obraz nakładów na każdy hektar upraw w przypadku czterech omawianych gatunków.
Truskawki
Płoński oddział Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wyliczył koszty produkcji truskawek w dwóch wariantach. W przypadku tradycyjnej uprawy w gruncie wyprodukowanie jednego kilograma owoców przy wydajności 8 ton z hektara wyniosło 4,96 zł/kg. Z kolei koszt w przypadku przyspieszonej uprawy pod agrowłókniną przy plonie 5 ton z hektara to 9,65 zł/kg.
Jak widzimy, osiągnięcie zysku w przypadku owoców przemysłowych było w tym sezonie niemal niemożliwe. Znacznie lepiej było w przypadku owoców deserowych zwłaszcza, jeśli plantator uprawiał kilka odmian, a sprzedaż była rozłożona w czasie.
Maliny
Również w przypadku malin doradcy obliczyli koszty w dwóch wariantach. Dla malin letnich, przy plonowaniu na poziomie 4 ton za hektara było to 7,91 zł/kg. Dla malin jesiennych przy plonowaniu 6 ton z hektara mówimy o koszcie jednostkowym na poziomie 10,86 zł/kg.
Mając w pamięci ceny skupu malin letnich plonowanie powyżej 4 ton dawało pewne zyski. Niemniej Ci sadownicy, którzy odpowiednio nie zadbali o swoje plantacje lub mierzyli się z ekstremalnymi przymrozkami, nie mogli liczyć na plony na takim poziomie.
Porzeczki czarne
Odział w Siedlcach przyjął do wyliczeń plonowanie na poziomie 8 ton z hektara. Jak wiemy, w tym sezonie bardzo nieliczni plantatorzy mogli liczyć na taką wydajność. Niemniej w tym wypadku koszt produkcji każdego kilograma wyniósł 2,04 zł.
Jeśli przyjmiemy te same nakłady przy stratach przymrozkowych, które skutkowały plonem na poziomie 2 ton z hektara otrzymamy koszt na poziomie około 8,00 zł. W czerwcu i w lipcu plantatorzy nierzadko zgłaszali nam wydajności nawet poniżej 2 ton z hektara. Zatem przy niskim plonowaniu nawet ceny rzędu 9,00 zł/kg absolutnie nie oznaczały rekordowych dochodów, a jedynie zwrot kosztów.
Borówki
Kalkulacje dotyczące produkcji borówek wyliczył oddział w Radomiu. W tym wypadku przyjęto plonowanie na poziomie 11 ton z hektara, które w tym wypadku nie jest osiągane przez dużą część plantatorów. Koszt produkcji kilograma w tym wypadku wyniósł 12,74 zł.
Ceny skupu owoców w luzie przez kilka tygodni były poniżej powyższej wartości. Zatem zbiory poniżej 10 ton z hektara oznaczały dołożenie do interesu.
źródło: www.modr.mazowsze.pl