Argentyna: z każdym rokiem spada spożycie jabłek.

Oficjalne statystyki nie pozostawiają wątpliwości, w spożyciu jabłek argentyński rynek wewnętrzny nie rośnie a corocznie spada. Spożycie tych owoców należy do najniższych na świecie.Według danych, po uwzględnieniu także importu, konsumpcja w kraju wynosi tylko 6,5 kg na osobę rocznie. Natomiast średnia światowa konsumpcja tych owoców jest dwukrotnie wyższa niż w Argentynie. Niezależnie od tego co się dzieje w Argentynie, konsumpcja jabłek i innych rejonach świata, rośnie.

Dlaczego tak się dzieje? Jedną z głównych teorii jest bardzo słaba jakość owoców kierowanych na rynek wewnętrzny. Statystyki mówią o 65% jabłek niezadowalającej klienta jakości, co w porównaniu z wysoką ceną i dużą podażą pomarańczy i bananów daje taki, a nie inny efekt.

Głównym wyzwaniem dla sektora na przyszłość jest podniesienie konsumpcji do 12 kg na osobę rocznie, tak jak to miało miejsce w latach 90-tych.

Źródło: www.rionegro.com

Karol Pajewski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności