Eksport owoców z Ukrainy wzrósł w I kwartale o 68%

Orzechy włoski

Od stycznia do marca 2018 r. łączna wartość eksportu owoców z Ukrainy wyniosła 57 mln USD, co stanowi wzrost o 68% w porównaniu z rokiem poprzednim. Według Stowarzyszenia Ukrsadprom głównymi produktami eksportowymi były orzechy włoskie (42 mln USD), mrożone owoce jagodowe (10 mln USD), jabłka i gruszki (5 mln USD).

Spadek zanotowano jedynie w ilości mrożonych owoców jagodowych; ilość eksportowanych z Ukrainy orzechów wzrosła z 7000 do 13 000 ton, a eksport jabłek i gruszek wzrósł z 6000 do 14 000 ton – podało stowarzyszenie.

Do UE trafia 60% eksportowanych owoców. Jabłka sprzedawane są głównie do krajów WNP i UE, zwłaszcza na Białoruś, do Mołdawii i Szwecji. Średnia cena eksportowa jabłek wynosiła ponad 320 USD za tonę.

Sprzedaż wszystkich ukraińskich owoców do Francji w I kwartale miała wartość 6,9 miliona USD, do Turcji 6,5 miliona USD, do Polski 4 miliony USD, na Białoruś 3,7 miliona USD, do Grecji 3,5 miliona USD, do Niemiec 2,8 miliona USD, do Holandii 2,7 miliona USD – podał Ukrsadprom.

Przywóz owoców na Ukrainę w okresie od stycznia do marca 2018 r. wynosił wartościowo 143 miliony dolarów. Open4business.com.ua informuje, że złożył się na to głównie import egzotycznych owoców (cytrusów, bananów itp). Biorąc pod uwagę tradycyjne dla Ukrainy owoce, nadwyżka handlowa wyniosła 40 milionów dolarów.

Źródło: Freshplaza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here