Nowa powłoka ochronna ogranicza psucie się owoców

Naukowcy z kalifornijskiej firmy Apeel Sciences opracowali innowacyjną powłokę, która pozwala wydłużyć dwukrotnie zdolności przechowalnicze owoców. Jest niewidoczna, naturalna i jadalna.


Do opracowania nowej powłoki o nazwie Edipeel wykorzystano odpady z upraw rolniczych – liście i pędy roślin, wytwarzając z nich powłokę (jej grubość mierzy się w nanometrach), którą nanosi się na świeże owoce. Staje się ona niewidoczną barierą, chroniącą przed utratą wilgotności, utlenianiem, a także przed wnikaniem patogenów prowadzących do psucia się produktów.

Jak podkreślają producenci Edipeel zalety są widoczne na każdym etapie łańcuch dostaw: producenci są w stanie dostarczyć więcej produktów na rynek, pośrednicy nie odnotowują strat w trakcie dystrybucji, a konsument może cieszyć się dłuższą przydatnością owoców do spożycia. Poza tym na rynek mogą być wprowadzane produkty w pełni dojrzałe, co daje możliwości sprzedaży smaczniejszych owoców.

Jak podaje producent środka, połowa wyprodukowanej żywności na polach Stanów Zjednoczonych nie trafia na talerze konsumentów, gdyż w łańcuchu dostaw ulega zepsuciu. Oznacza to że każdego roku zniszczeniu ulegają produkty o wartości 160 mld dolarów. Ograniczenie tego procesu pozwoli nie tylko na realne zmniejszenie kosztów produkcji, ale także zredukowanie strat w zasobach naturalnych. Np. w USA do produkcji żywności wykorzystuje się 80 proc. zasobów wody pitnej.

Jak mówi założyciel Apeel Science, James Rogers – wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że połowa żywności produkowanej na planecie ulega naturalnym procesom gnicia, co prowadzi do masowych strat tak niezbędnej dla mieszkańców Ziemi żywności. – Ograniczenie ich o 10 proc. pozwoliłoby nam wyżywić miliony mieszkańców naszej planety.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here