Sadowniku uważaj na „chrzczone” paliwo

Chociaż sadownicy najczęściej zaopatrują się w olej napędowy w hurtowniach to warto mieć na uwadze wyniki kontroli UOKiKu o jakości paliw w Polsce. W...

Ceny czereśni – relacja z rynku w Broniszach, 30.06.2021

Druga część filmowej relacji z rynku hurtowego. Dziś na Broniszach czereśni jest dużo, ale nie jest to wolumen, jaki notowaliśmy w poniedziałek. Ceny są...

Program na jędrność owoców deserowych

Aby uzyskać jędrne owoce i efektywnie dokarmiać owoce wapniem, należy po kwitnieniu rozpocząć Program Jędrny Owoc.  Program oparty jest o klika produktów:  SmartSil® WP,...

Zwalczanie szkodników bez ograniczeń

Emulpar’ 940 EC  jest to środek naturalny, który zawiera olej rydzowy z lnianki (Camelina sativa) należącej do rodziny kapustowatych. Przeznaczony jest do  mechanicznego...

Tomasz Sikora, Doradca ProNutiva: Przerzedzanie chemiczne zawiązków 2021

W nowoczesnej uprawie jabłoni wszyscy dążymy do wyprodukowania jak najlepszych, wysokiej jakości owoców. Sadownicy powinni zmierzać do osiągnięcia optymalnych, co rocznych plonów z wysokim...

Jak stosować pułapki feromonowe w sadach

Precyzyjne ustalenie terminu zwalczania szkodników w dużej mierze zadecyduje o skuteczności zabiegu. Stąd bardzo istotna rola odpowiedniego monitoringu, w którym pomocne są pułapki feromonowe. Jednym...

Jakie analizy warto wykonać i dlaczego należy to zrobić przed nowym sezonem wegetacyjnym?

Bardzo ważnym elementem produkcji roślinnej jest nawożenie gleby. Nie należy traktować go jako wydatku, a raczej jako rodzaj inwestycji, która przyniesie zyski w postaci...

Uprawa borówki amerykańskiej: Unikalny efekt UniCal

Nawożenie plantacji borówki amerykańskiej z użyciem nowoczesnych opatentowanych  nawozów pozwala na podniesienie produktywności krzewów i uzyskanie owoców najwyższej jakości. Co ważne, takie nowoczesne technologie...

Zapobiegaj występowaniu szarej pleśni w truskawce

Szara pleśń to jedna z najgroźniejszych chorób w uprawie truskawki. Może doprowadzić do całkowitego zniszczenia plonów. Jej występowaniu sprzyjają opady deszczu i niewłaściwie prowadzona...

Dlaczego powstają defekty skórki, czyli ordzawienia owoców?

Ordzawienia to zdecydowanie niepożądana cecha skórki owoców, zwłaszcza jabłek i gruszek. Owoce z takimi defektami są zdecydowanie mniej atrakcyjne dla konsumenta i dlatego kwalifikują...

Newsletter