Jeden koncentrat tanieje, a drugi drożeje

Produkcja koncentratu jabłkowego

Podobnie jak w ubiegłym sezonie, europejscy odbiorcy akceptują koncentrat jabłkowy o niższej kwasowości.

Wyjątkiem są nasi zachodni sąsiedzi – Niemcy (jako jedyni w Europie), gdzie minimalna kwasowość koncentratu do produkcji soków, jest uregulowana prawnie.

Ci pierwsi godzą się na to dlatego, że koncentrat o wysokiej kwasowości jest albo niezwykle trudny do kupienia, albo bardzo drogi. A często i jedno i drugie. Powodem tego, jest cieplejszy okres wegetacyjny jak również, to, że koncentrat w Polsce nie jest w ogromnej większości z typowo przemysłowych odmian, a odrzutu od produkcji deserowej.

Z tego powodu, obecnie, koncentrat o mniejszej kwasowości tanieje, a ten najbardziej pożądany, o wysokiej kwasowości znacznie podrożał. Gdyż, jak podają amerykańskie media, jest nieosiągalny. Stany Zjednoczone nadal importują mało AJC z Europy.

Ceny oscylują wokół 8$ za galon, czyli 1568$ za tonę, co z kolei daje nieco ponad 6 zł/kg naszego koncentratu. Dopiero po zupełnym wyczerpaniu ubiegłorocznej produkcji oczekuje się delikatnych ruchów cenowych z tendencją wzrostową.

Karol Pajewski

Źródło: ams.usda.gov oraz iegvu.agribusinessintelligence.informa.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here