765×100-Greensort

Mamy jabłka – róbmy cydr! – Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych

Autor zdjęć: Kacper Groń, Piwna Zwrotnica

26.06.2019 odbyła się konferencja obecnych i przyszłych cydrowników.

Organizatorem było szerokie środowisko producentów cydrów rzemieślniczych. Była to doskonała okazja do spotkania obecnych i przyszłych producentów, entuzjastów i mediów. Dała możliwość przedyskutowania istotnych tematów cydrowych. W programie przygotowano duży zasób wiedzy z zakresu prawa, technologii, kwestii sprzedażowych i filozofii produkcji.

Ale czym tak właściwie jest cydr?– najprościej jest to produkt fermentacji soku jabłkowego. A czym jest cydr rzemieślniczy? – Cydr rzemieślniczy nie jest cydrem przemysłowym. – mówi Marcin Wiechowski z cydrowni Kwaśne Jabłko

Cydrowi rzemieślnicy chętniej korzystają z tradycyjnych metod sprawdzonych w krajach, gdzie cydr jest popularny, niż ze zdobyczy nowoczesnego przemysłu spożywczego. Cydr rzemieślniczy to produkt hand made, niepowtarzalny niczym mebel robiony na zamówienie, lub garnitur szyty na miarę.

Cydr rzemieślniczy od masowych produktów dużych producentów różni kilka rzeczy: przede wszystkim surowiec – jabłka z odpowiednich odmian dobranych pod względem smaku cydru, o odpowiedniej dojrzałości. Często są to jabłka starych odmian, które doskonale sprawdzają się w cydrze. Owoce zbiera się w odpowiednim momencie, później niż jabłka do jedzenia.

Czas – cydr rzemieślniczy wytwarza się w sezonie jesienno-zimowym, wtedy gdy są świeże owoce. Nie robi się go z koncentratu, ani z długo przechowywanych jabłek. Cydr fermentuje powoli, następnie dojrzewa. Często trwa to pół roku, lub dłużej. Niewyleżakowany cydr nie ma odpowiedniego, pełnego bukietu i smaku.

Sukcesy polskich cydrów.

Polskie cydry rzemieślnicze są z roku na rok coraz lepsze i rosną w siłę. Zdobywają nagrody na międzynarodowych konkursach i deklasują rywali z krajów o bardziej rozwiniętych tradycjach cydrowych (Anglia, Francja, Hiszpania). Można powiedzieć, że nie mamy się czego wstydzić. Należy o tym głośno mówić i promować polskie cydry rzemieślnicze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności