Trzy poziomy cen koncentratu jabłkowego wzorem na kolejne lata

Produkcja koncentratu jabłkowego

Cena koncentratu jabłkowego w ubiegłych latach była nieistniejącym tematem. Warto przełamać ten schemat. Temat jest szalenie ciekawy i jest o czym pisać. 

Tak jak o trzypoziomowej strukturze cen produktu – koncentratu jabłkowego, którego jesteśmy drugim na świecie producentem. Według analityków trzypoziomowa struktura cen, która wyklarowała się kilka lata temu, ma się dobrze. Będzie też stale obecna w przyszłych latach. O ile branża mówi o spadku kwasowości jako czymś zmniejszającym konkurencyjność, to połowicznie mija się z prawdą.

Tak – średnia kwasowość koncentratu jabłkowego w Polsce spada. Jest to efekt robienia koncentratu z deserowych odmian a dokładnie z odrzutu od produkcji. Jednak koncentrat o niższej kwasowości jest poszukiwany przez amerykańskich odbiorców. Produkt o najwyższej kwasowości jest pożądany najbardziej na rynku niemieckim.

Ceny prezentują się następująco:

  • 1 poziom          1,5-1,8% kwasowości 1,10 €/kg (4,68 zł/kg)
  • 2 poziom          2,0-2,0% kwasowości 1,12-1,15 €/kg (4,77 – 4,89 zł/kg)
  • 3 poziom          2,5-3,0% kwasowości 1,20 €/kg (5,11 zł/kg)

Koncentratem powyżej 3,5% kwasowości obecnie się nie handluje. Natomiast produkt powyżej 4% został zakontraktowany na początku sezonu i niemal niemożliwym jest kupienie go na wolnym rynku z powodu bardzo małych ilości.

Karol Pajewski
Źródło: iegvu.agribusinessintelligence.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności