Cena koncentratu jabłkowego w ubiegłych latach była nieistniejącym tematem. Warto przełamać ten schemat. Temat jest szalenie ciekawy i jest o czym pisać.
Tak jak o trzypoziomowej strukturze cen produktu – koncentratu jabłkowego, którego jesteśmy drugim na świecie producentem. Według analityków trzypoziomowa struktura cen, która wyklarowała się kilka lata temu, ma się dobrze. Będzie też stale obecna w przyszłych latach. O ile branża mówi o spadku kwasowości jako czymś zmniejszającym konkurencyjność, to połowicznie mija się z prawdą.
Tak – średnia kwasowość koncentratu jabłkowego w Polsce spada. Jest to efekt robienia koncentratu z deserowych odmian a dokładnie z odrzutu od produkcji. Jednak koncentrat o niższej kwasowości jest poszukiwany przez amerykańskich odbiorców. Produkt o najwyższej kwasowości jest pożądany najbardziej na rynku niemieckim.
Ceny prezentują się następująco:
- 1 poziom 1,5-1,8% kwasowości 1,10 €/kg (4,68 zł/kg)
- 2 poziom 2,0-2,0% kwasowości 1,12-1,15 €/kg (4,77 – 4,89 zł/kg)
- 3 poziom 2,5-3,0% kwasowości 1,20 €/kg (5,11 zł/kg)
Koncentratem powyżej 3,5% kwasowości obecnie się nie handluje. Natomiast produkt powyżej 4% został zakontraktowany na początku sezonu i niemal niemożliwym jest kupienie go na wolnym rynku z powodu bardzo małych ilości.
Karol Pajewski
Źródło: iegvu.agribusinessintelligence.com