Sad jako dodatek do pracy zawodowej?

zbiór jabłek

„Skończyć z dwuzawodowcami!” mówi część sadowników. W kontrze należy zapytać: jak można zabronić pracować i być przedsiębiorczym? Źródło problemu leży zupełnie gdzie indziej.

Obok „etatowych” sadowników jest w naszym kraju dosyć duże grono producentów, dla których sad jest dodatkowym źródłem dochodu. Jest to sytuacja powszechna. Ci pierwsi nierzadko krytycznie oceniają działalność drugich. Z drugiej strony nie można winić dwuzawodowców za chęć do pracy i większych dochodów. Przedsiębiorczość bezsprzecznie powinna być oceniana pozytywnie. Problem w kontekście polskiego sadownictwa jest o wiele bardziej skomplikowany.

  • rosahumus agrosimex gleba
  • agrosimex wapnowanie wapno nawozy

W tym wypadku pojawia się również (swoją drogą bardzo słuszna) teza o zarobkach. Pracujący na etatach powinni zarabiać na tyle dużo, aby utrzymać rodzinę i mieć możliwość oszczędzania. Wówczas nie byłyby im tak bardzo potrzebne dodatkowe źródła dochodu (w tym produkcja owoców). Tej kwestii nie da się tak łatwo i szybko zmienić ponieważ nadal jesteśmy krajem rozwijającym się i „gonimy” zachód Europy. Nasze zarobki znacząco odbiegają od niemieckich, francuskich czy holenderskich.

Można się również spotkać z bardziej krytycznymi opiniami. W ich rozumieniu należy skończyć z dwuetatowymi sadownikami. Zwolennicy tej tezy są zdania, że Ci, dla których sad jest dodatkiem do pracy zabierają im zyski i nierzadko psują rynek. W jaki sposób można spełnić „żądania” tej grupy sadowników? Jest to po prostu niewykonalne.

Problemem nie są osoby, które chcą zarobić więcej, czy „dorobić” do wypłaty. Problemem jest nasza wewnętrzna sytuacja w kraju. Wysokie opodatkowanie pracy, inflacja czy kolejne, nowe daniny. Kluczem do rozwiązania problemu wydają się być zmiany ustrojowe, a nie zakazywanie komuś dodatkowej pracy. Na te się jednak w najbliższym czasie nie zanosi.

Jaką macie opinię na ten temat?

Darmowy numer TMJ - baner corner

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here