Francuskie czereśnie

Czereśnie

Produkcja czereśni we Francji zmniejsza się wyraźnie. Spada powierzchnia sadów tego gatunku, a trzy ostatnie lata przyniosły zbiory niższe niż w 2014 roku. Kraj jest importerem netto tych owoców.Główne rejony produkcji czereśni leżą w południowej i południowo-zachodniej części Francji. Mocny spadek powierzchni sadów nastąpił w roku 2012 – ich areał spadł z ponad 10 tys. hektarów do nieco ponad 8 tys. hektarów. Zbiory owoców jeszcze w 2011 r. wynosiły ok. 47 tys. ton, by następnym spaść do 30 tys. ton, w 2013 r. – ok. 35 tys. ton, 2014 r. – przekroczyły 45 tys. ton, a następnie spadły w roku 2015 do 40 tys. ton, w 2016 r. wyniosły one nieco ponad 30 tys. ton, a w ubiegłym – ok. 35 tys. ton.

Głównymi dostawcami czereśni dla Francuzów jest sąsiednia Hiszpania (74% importu), z Belgii pochodzi 7%, z Niemiec 5%, z Chile 4%, z Holandii 3%, z Grecji i Portugalii po 1%, z innych krajów – 5%. Ogółem w 2017 roku Francja zaimportowała prawie 7 tys. ton tych owoców.

za: USDA FAS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię