Liderzy biorą połowę rynku gruszek

Gruszki

Tegoroczna produkcja gruszek ma – według ogłoszonych przez WAPA na kongresie Prognosfruit w Llejdzie danych – wynieść 2, 148 mln ton (o 1% mniej, niż w roku 2016). Ponad połowa z tej ilości owoców będzie pochodziła z dwóch krajów – Włoch oraz Hiszpanii.

Włosi są jedynym dużym producentem gruszek w UE, którym udało się w tym sezonie zwiększyć produkcję – co prawda tylko o 5%, co może się wydawać mizernym wynikiem przy wzrostach zanotowanych w Chorwacji (450%) czy na Słowacji (60%). Jednak włoskich gruszek będzie na rynkach 719 tys. ton (w ubiegłym roku było to 681 tys. t), zaś Chorwacja dostarczy ich 6 tys. ton (w ubiegłym było to 1 tys. t), a Słowacja – 1 tys. ton, w zeszłym roku nie odnotowano handlu nimi.

Hiszpanie utrzymali poziom zeszłorocznej produkcji – mają zebrać 312 tys. t, w zeszłym roku doliczyli się 311  tys. t – analitycy WAPA zaliczyli im remis. W tej samej lidze (300-tysięczników) „grają” jeszcze Holandia 307 tys. t (374 tys. t w 2016 r.) i Belgia 301 tys. t (322 t). Portugalia i Francja zbiorą po więcej niż 100 tys. t – pierwsze z tych państw 186 tys. ton, drugie 130 tys. ton.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Zbiory w Polsce zostały oszacowane na 40 tys. ton gruszek, o 27 % niżej, niż zeszłoroczne (55 tys. t). Najwyższe w dziesięcioleciu zbiory odnotowaliśmy w kraju w roku 2015 – było to 80 tys. ton.  Natomiast europejski rekord w tej dekadzie padł w roku 2009, kiedy to z sadó1) państw UE wyjechało 2,603 mln ton gruszek.

za:  WAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here