Mało jabłek=słabsza jakość??

Obecny sezon przynosi sadownikom wiele problemów. Dwukrotne przymrozki, które wystąpiły w rejonie Grójca, wpłynęły na znaczne zmniejszenie plonów w niektórych sadach. Mniejsza ilość owoców na drzewie wpływa nie tylko negatywnie na „kieszeń sadownika”, ale także na jakość jabłek. W niektórych sadach znajdziemy dużo owoców z ordzawieniami pomrozowymi, ale także z pierwszymi objawami chorób fizjologicznych.

Już od drugiej połowy sierpnia na odmianie ‘Szampion’ można zaobserwować jabłka porażone gorzką plamistością podskórną (GPP). Choroba ta, początkowo uwidacznia się na skórce w postaci zielonych (po stronie niewybarwionej) i czerwonych do purpurowych (po stronie rumieńca) plamek o średnicy kilku milimetrów. Następnie komórki w warstwie miąższu obumierają i w skutek utraty wody dochodzi do zapadania się tkanek – wtedy skórka w obrębie plam staje się szaro-brązowa.

Główną przyczyną powstawania GPP jest niedobór wapnia w owocach, a właściwie zbyt wysoki stosunek potasu do wapnia. Na niedobory szczególnie wrażliwe są duże, rzadkie owoce oraz te przedwcześnie zebrane. Zbyt mała liczba nasion wpływa również negatywnie na ilość pobranego wapnia. Chorobie sprzyja także: mały stosunek liczby liści do owoców, silny wzrost wegetatywny, intensywne opady w okresie poprzedzającym zbiór, wysoka temperatura w trakcie wegetacji oraz niewłaściwe nawożenie.

Jak ograniczyć występowanie GPP? Zaleca się właściwe nawożenie potasem, magnezem i wapniem. Ostatni wymieniony makroelement ma największe znaczenie – zaleca się kilkukrotne nawożenie pozakorzeniowe nawozami wapniowymi w ciągu sezonu (ilość zależy od odmiany oraz warunków pogodowych w danym sezonie). Jednak nawet kilkukrotne stosowanie nawozów wapniowych nie gwarantuje uniknięcia choroby. Oczekiwane działanie zapobiegawcze może być uzyskane tylko przy stosowaniu nawozów o dużej zawartości Ca oraz właściwej dawki, ale także warunków pogodowych. W celu ograniczenia choroby ważny jest optymalny termin zbioru, szybkie schłodzenie owoców po zerwaniu i przechowywanie w niskiej temperaturze przy wysokiej wilgotności względnej atmosfery przechowalniczej.Na owocach odmiany ‘Szampion’ można już również zaobserwować szklistość miąższu. Choroba ta objawia się zaburzeniami tkanek najczęściej w pobliżu gniazda nasiennego lub wiązek sitowo-naczyniowych. W tych miejscach miąższ przybiera wygląd wodnisty, szklisto-przezroczysty. Podatne są szczególnie owoce duże, o zaawansowanej dojrzałości, które mają zbyt niską zawartość wapnia oraz są przenawożone azotem. Dodatkowo sprzyjającymi warunkami do wystąpienia szklistości miąższu są długotrwałe upały i susza podczas wegetacji oraz duże wahania temperatury przed zbiorem.

W przypadku odmian, których zbiór przewidywany jest za kilka tygodni warto wykonać jeszcze zabiegi odpowiednimi preparatami wapniowymi.

Fot. MK

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności