Zapobiegaj występowaniu szarej pleśni w truskawce

Szara pleśń to jedna z najgroźniejszych chorób w uprawie truskawki. Może doprowadzić do całkowitego zniszczenia plonów. Jej występowaniu sprzyjają opady deszczu i niewłaściwie prowadzona ochrona. Jeśli już pojawi się na plantacji to ciężko jest ją ograniczyć czy też zwalczyć. Dlatego tak ważne jest działanie prewencyjne, czyli zapobieganie jej występowania.

Zabiegi ograniczające występowanie szarej pleśni powinniśmy wykonywać od rozwoju kwiatostanu aż po koniec zbiorów. W celu zapobiegnia szarej pleśni zalecamy zastosować biologiczny aktywator odporności ZumbaPlant®, który zawiera wyselekcjonowany szczep Bacillus spp. ZumbaPlant posiada unikalny mechanizm działania wykorzystujący zjawiska antybiozy, konkurencji i indukcji odpornościowej. Produkt szybko namnaża się w środowisku, dzięki czemu konkuruje z chorobotwórczymi drobnoustrojami o pokarm i środowisko. Dzięki temu nie pozwala im rozwijać się na powierzchni roślin.

zumba

Stosowanie produktu najlepiej rozpocząć przed kwitnieniem i kontynuować do końca zbiorów. Zabiegi należy powtarzać co 7-10 dni w zależności od przebiegu pogody w programie integrowanym przemiennie z fungicydami. Do zabiegów ZumbaPlant należy dodać 1 l NaturalCrop SL. NaturalCrop SL zwiększa efektywność zabiegu, ponieważ zapewnia lepsze pokrycie liści, zwiększa odporność na zmywaniem oraz jest pożywką dla mikroorganizmów znajdujących się w ZumbaPlant.

ZumbaPlant jest wygodny w użyciu, ponieważ można stosować również na mokre rośliny np. z rosą lub  po deszczu. Zawarty w produkcie szczep Bacillus spp. najefektywniej namnaża się w wilgotnym środowisku. Jest to szczególnie ważne, kiedy mamy często opady deszczu i trudno jest wykonać zabiegi. Ponadto ZumbaPlant jest całkowicie bezpieczny do stosowania pomiędzy zbiorami. W dniu zabiegu można zbierać owoce. Zabiegi wykonywane pomiędzy zbiorami powodują, że owoce są mniej podatne na pleśnienie. Dzięki temu truskawki są bardziej wytrzymałe na transport. Badania własne przeprowadzone w poprzednich latach potwierdzają , że ZumbaPlant wydłuża trwałość pozbiorczą owoców zarówno w temperaturze pokojowej jaki i chłodni.

Więcej informacji na temat ZumbaPlant znajduje się w linku NaturalCrop – agronomia z natury – ZumbaPlant truskawka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię