Kanada: Popyt i produkcja (dwukolorowych) jabłek Ambrosia nadal rośnie

Dwukolorowe jabłka Ambrosia
Źródło zdjęcia: www.cherries.global; www.freshplaza.es

Kanadyjscy plantatorzy jabłek zwiększają powierzchnię nasadzeń jabłek Ambrosia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na tę odmianę. Eksporterzy korzystają również z rosnącego popytu z zagranicy. Ambrosia jest dostępna przez większą część roku.

“Rozpoczęliśmy zbiór ambrozji w połowie września i w październiku” – mówi Rick Chong, z Sutherland S.A. “Po zbiorach duży procent naszych owoców trafia do magazynów o kontrolowanej atmosferze, co gwarantuje dostępność owoców od końca września do sierpnia 2019 roku. Spożycie rośnie każdego roku, jak również produkcja w Kanadzie. W związku z czym konieczne jest opracowanie skutecznego programu eksportu, aby zapewnić zdrowy rynek krajowy w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. ”

Azja i Bliski Wschód okazały się ważnymi rynkami dla jabłek ambrozji produkowanych w Kanadzie. Chong wyjaśnia, że największy rynek Sutherland S.A. ma w Wietnamie, ale firma eksportuje również do Tajlandii, Kambodży, Hongkongu, Tajwanu i Dubaju. Jednak Kanada nie jest jedynym krajem eksportującym.

Oprócz sadów w Kanadzie, ilość nasadzeń w stanie Waszyngton również rośnie“, mówi Chong. “Kanada musi pozostać liderem w zakresie standardów jakości, konkurencja jest zacięta, jednak jabłko Ambrosia pochodzi z Kanady, a świat uznaje nas za najlepszych producentów“.

Ambrozja to dwukolorowe jabłko

Jest kilku producentów, którzy wysyłają Ambrosię w jednym kolorze. Jednak według Chong Ambrosia to dwukolorowe jabłko, a odmiana prezentowana w jednym kolorze jest powodem do niepokoju.To zabawne, że tak wielu kupujących zapomina, że Ambrosia to dwukolorowa odmiana” – wyjaśnia.Sztuczna produkcja Ambrozji jednego koloru szkodzi reputacji tej odmiany, ponieważ zmienia smak i konsumenci zauważają subtelne różnice. Uważamy również, że wpływa na miąższ jabłkowy podczas długich rejsów morskich. Mamy doświadczenia z obydwoma rodzajami jabłek i widzimy znacznie lepsze wyniki jakościowe po przybyciu jabłek dwukolorowych, które występują naturalnie.

Źródło: www.cherries.global; www.freshplaza.es

Karol Pajewski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności