Prognozowana produkcja jabłek w UE 2019-20 spadnie o 19 %

Produkcja jabłek w UE
Źródło: agfstorage.blob.core.windows.net

Przewiduje się, że produkcja jabłek w UE w sezonie 2019/20 spadnie o 19 procent w porównaniu do rekordowych zbiorów w poprzednim roku i 3 procent w porównaniu do średniej z poprzednich dziesięciu lat. Spadek ten wynika z późnych wiosennych przymrozków, suszy oraz uszkodzeń spowodowanych gradem.

UE jest jednym z wiodących producentów i konsumentów jabłek na świecie. Polska (25 procent całkowitej produkcji UE), Włochy (21 procent), Francja (15 procent), Niemcy (9 procent) i Hiszpania (6 procent) to pięć największych państw członkowskich produkujących i razem stanowią 75 procent całkowitej produkcji jabłek w UE.

W UE produkuje się około 25 odmian jabłek w ilościach przekraczających 10 milionów ton. Wśród nich dominują odmiany Golden Delicious, Gala i Jonagold (Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince). Jednak wzorce produkcji są różne. Podczas gdy Golden Delicious to odmiana o największej produkcji we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Portugalii, Jonagold dominuje w Niemczech i Belgii; Idared jest odmianą numer jeden w Polsce i na Węgrzech.

W przeciwieństwie do tego, Gala osiąga pozycję drugiego najczęściej produkowanego jabłka w UE dzięki temu, że jest uprawiana w wielu państwach członkowskich, a w niektórych dominuje. Nowe odmiany, na przykład Pink Lady, Kanzi, Rubens, Tentation i Kiku, zwiększyły swój udział w produkcji w ostatnich latach. Słowacja, Holandia i Wielka Brytania mają najwyższy odsetek „nowych” odmian w swoim portfolio produkcyjnym, z 13, 12 i 10 procentami ich całkowitej produkcji.

Źródło: freshplaza.com
Karol Pajewski

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności