Pod względem wolumenu czy wartości eksportu także na Ukrainie ogrodnicy nie grają w tej samej lidze, co rolnicy – nie te rzędy wielkości, ale sytuacja może się zmieniać. W Ministerstwie Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy podliczono, czego najwięcej eksportują tamtejsi ogrodnicy.
Top ośmiu najważniejszych w eksporcie produktów otwiera orzech włoski w łupinie – 13 tys. ton. Na drugim miejscu jest ciecierzyca – 6,1 tys. ton. Trzecie miejsce należy do razem liczonych żurawiny i borówki wysokiej – 2,9 tys. ton. Malina i jeżyna (też wspólnie) już poza podium, z 720 tonami. Fasola – 280 ton, czosnek – 200 ton, groch – 150 ton, kalafiory i brokuły – 43 tony.
Ukraińskie źródła nie podają więcej szczegółów tego zestawienia, należy przyjąć, że obejmuje one produkty świeże –niedawno informowaliśmy (por. http://www.ogrodinfo.pl/aktualnosci/rynki-i-prawo/mrozona-malina-z-ukrainy), że ubiegłoroczny eksport mrożonej maliny z Ukrainy sięgnął 7 tys. ton. Był więc prawie 10-krotnie wyższy od wyniku osiągniętego w cytowanym wyżej rankingu produktów.
Za: agronews.ua