Przed sadownikami oraz całą branżą wiele wyzwań związanych z ochroną roślin sadowniczych. Z jednej strony wysokie wymagania stawiane przez odbiorców zagranicznych związane z małą liczbą pozostałości środków ochrony roślin w owocach. Z drugiej doniesienia o wykryciu pozostałości przekraczających normy w jabłkach.
Jak działać, aby uchronić się przed problemami? Co zrobić by zredukować pozostałości ś.o.r. w owocach a jednocześnie uzyskać wysokiej jakości owoce? Odpowiedzi można znaleźć m.in. w wykładach, które zaprezentowano w trakcie konferencji MTAS-FruitPRO 2018. Poniżej przedstawiamy wybrane prezentacje:
Sercadis – nowe możliwości ochrony sadów przed parchem i mączniakiem – Reinaart Vanderwaeren, BASF Niemcy
Pozostałości środków ochrony roślin w sokach i koncentratach – Piotr Podoba, Dohler Polska
Problematyka pozostałości środków ochrony roślin w kontekście wymagań sieci handlowych – John Young, BASF Niemcy