W trakcie trwającego w dniach 7-8 listopada 2017 r. forum The Rome Table w Rzymie organizacja CSO przedstawiła raport o eksporcie włoskich owoców i warzyw. Przedstawiono w nim dane dotyczące eksportu jabłek.
Włosi w ostatnich miesiącach intensywnie działają w celu zdobycia dla swoich jabłek kolejnych nowych rynków. Mają w tym pomóc umowy dwustronne a także współpraca podmiotów produkujących owoce i zajmujących się handlem. O tym drugim przypadku pisaliśmy tutaj.
Jak podaje CSO w ciągu ostatnich 10 lat eksport jabłek z Włoch zwiększył się z 35 do 45 proc. produkcji. Jeszcze kilka lat temu 84 proc. włoskiego eksportu jabłek skierowane było na rynki europejskie, teraz jedynie 65 proc. Te zmiany są efektem zdobycia rynków poza naszym kontynentem.
13 proc. jabłek sprzedawanych poza UE trafia na rynki Bliskiego Wschodu. Tutaj największym kupcem jest Jordania (30 proc.). Włoskie jabłka trafiają także do państw afrykańskich (8%) oraz środkowej i Południowej Ameryki (4%).
Źródło: corriereortofrutticolo