Niższa od spodziewanej produkcja jabłek w stanie Waszyngton

Jabłka w amerykańskim markiecie

„Szacuje się, że produkcja jabłek w stanie spadła o 25 procent w stosunku do zeszłego roku. To prawdopodobnie efekt ciężkiej zimy, jednak tak naprawdę tego nie wiemy”, mówi Eric Strandberg z Strandberg Farms w Omak w stanie Waszyngon.

Strandberg zauważa, że zbiory Granny Smith są szczególnie niskie. Plon Honey Crisp wzrósł ale z powodu większych nasadzeń – dodaje.

Produkcja regionalna
Jednocześnie produkcja w innych regionach USA wydaje się być zrównoważona. Zbiory w Waszyngtonie opierają się na sprzedaży świeżych owoców, więc wszystko, co robimy, jest nastawione na spożywanie świeżych jabłek z supermarketów.”

Z punktu widzenia popytu rynek Amerykański wydaje się stabilny i dobry dla jabłek. „Nasze odmiany zostały wyparte przez Gale, Fuji, Pink Lady i Granny Smith” – mówi Strandberg.

Mamy szeroką ofertę jabłek, które ludzie chcą kupować. Odeszliśmy od łatwego do zapakowania Red Deliciousa na rzecz bardziej wymaganych przez klienta jabłek„.

Ceny nieco spadły
Pomimo wysokiego popytu, Strandberg szacuje, że ceny spadły o około 5 do 10 procent w porównaniu do ubiegłego roku.

W międzyczasie dodaje, że dla sadowników z regionu największą zmorą ostatnich pięciu lat są rosnące koszty pracy. „W maju i czerwcu wszystkie drzewa muszą być przecinane, aby owoce uzyskały odpowiedni rozmiar. Tak więc praca jest coraz większą składową całkowitych kosztów produkcji.

Jabłka w amerykańskim markiecie 2

Jabłka w amerykańskim markiecie 3

Jabłka w amerykańskim markiecie 3

Źródło: www.freshplaza.com

KP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here