Są i pozytywne strony siarczystych mrozów

mączniak jabłoni

Styczniowe mrozy rozbudziły niepokój, jeśli chodzi o kondycję drzew. Niemniej aura, jaką meteorolodzy zapowiadają na najbliższy tydzień ma również swoje niewątpliwe zalety, czyli ograniczenie presji ze strony patogenów. 

Ciepłe i suche lata przyczyniały się w ostatnim czasie do rozwoju grzyba powodującego mączniaka jabłoni. Ponadto, proces potęgowały łagodne, ciepłe i bezśnieżne zimy. Taki przebieg podwody doprowadzał do bardzo dużej presji choroby w minionym roku.

Podczas ostatniej fali mrozów w zagłębiach sadowniczych temperatura spadła poniżej -25°C. Również na kolejny tydzień meteorolodzy zapowiadają podobne temperatury.

Według naukowców, temperatury poniżej -25°C hamują rozwój grzyba Podosphaera leucotricha – sprawcy mączniaka jabłoni. Wymarza wówczas grzybnia oraz zainfekowane pąki, które są mniej odporne na mróz.

Również w ogólnej ocenie wszystkich czynników chorobotwórczych w sadownictwie należy zaznaczyć korzystny wpływ aktualnie panującej aury. Kilka ostatnich zim było bardzo łagodnych, co niewątpliwie sprzyjało rozwojowi patogenów. Mniejsza presja z ich strony będzie dla sadowników zdecydowanie dobrą wiadomością.

mączniak jabłoni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności