Chilijskie zbiory borówki amerykańskiej wkraczają w szczyt sezonu. Eksport tych owoców zaczyna rosnąć.
W porównaniu z ubiegłym rokiem (do 8 grudnia) eksport chilijskich borówek wzrósł o 5%. Według chilijskiego komitetu jagodowego (CBC) zbiory właśnie osiągnęły swój szczyt w strefie środkowo-południowej. Tygodniowy eksport zaczął teraz przekraczać 6000 ton tygodniowo. Eksport w tygodniu 49 osiągnął 6538 ton, tylko nieco mniej niż w tym samym tygodniu ubiegłego roku.
Odmiany sezonowe regionu Maule są przyczyną wzrostu, podczas gdy wczesne odmiany powoli zaczynają zanikać. Obecnie główną odmianą eksportową jest, znany z polskich plantacji Duke.
Eksport mrożonych jagód z Chile osiągnął w październiku 3537 ton, o 12% więcej niż w tym samym miesiącu 2018 r. Eksport chilijskich jagód ekologicznych wzrósł o 84% do 3400 ton rocznie.
Karol Pajewski
Źródło: iegvu.agribusinessintelligence.informa.com