Plantatorzy doskonale znają wiele odmian malin letnich i malin jesiennych. Nową technologią uprawy są odmiany „dwupiętrowe”, które plonują przez kilka miesięcy w roku. Instytut Ogrodnictwa informuje o wyhodowaniu pierwszej odmiany w tej technologii uprawy.
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach poinformował o wyhodowaniu nowej, „dwupiętrowej” odmiany malin. „Skierka” plonuje obficie od czerwca do lipca w dolnej części pędów zeszłorocznych. Natomiast od sierpnia do przymrozków w górnej części pędów tegorocznych. Wytwarza atrakcyjne, jędrne i smaczne owoce. Nadaje się do uprawy towarowej w otwartym gruncie ale przede wszystkim pod osłonami.
O szczegóły zapytaliśmy panią prof. dr hab. Agnieszkę Masny, która jest kierownikiem Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych w Instytucie. Jej zdaniem odmiany piętrowe mają bardzo duży potencjał w uprawie towarowej. Niemniej zanim zyskają popularność i wejdą do masowej uprawy musimy poczekać co najmniej 4-5 lat. – Myślę, że „Skierka” i inne klony lepiej sprawdzą się w uprawie tunelowej. Przede wszystkim dzięki wysokiej wydajności, która szybciej zrekompensuje niezwykle wysokie nakłady w tej technologii produkcji – dodaje.
– W testach mamy kilkadziesiąt klonów podobnych odmian. Wychodzimy jednak z założenia, że lepiej pracować nad kilkoma wyjątkowymi odmianami, niż wprowadzić ich na rynek zbyt wiele – kontynuuje pani profesor. Rozmówczyni podzieliła się z nami wynikami doświadczeń. Wydajność „Skierki” robi wrażenie. Niżej wyniki z testowych poletek, na których znajdowało się po 10 roślin z każdej odmiany:
Skierka – 13 kg
Polka – 8 kg
Laszka – 4 kg
Jeden z klonów – 19 kg
Na czym polega ta technologia produkcji ?
Odmiany „dwupiętrowe”, w odróżnieniu od odmian typowo letnich i typowo jesiennych, dają możliwość uzyskiwania wysokiego plonu dobrej jakości owoców przez kilka miesięcy w roku, dzięki dwukrotnemu owocowaniu na tych samych pędach. W pierwszym roku owocują jak odmiany jesienne, w miesiącach sierpień-wrzesień wytwarzają kwiatostany i owoce w górnej części pędów tegorocznych.
W drugim roku owocują podobnie jak odmiany letnie, wytwarzając kwiatostany i owoce w dolnej części tych samych pędów, czyli wyrosłych w poprzednim sezonie wegetacyjnym. Na jednym pędzie występują więc dwie strefy („piętra”) owocowania – górna i dolna. Dla uzyskania wysokiego plonu z obydwu tych stref ważne jest, aby odmiany tego typu odznaczały się silnym wzrostem pędów.
Strefa jesiennego owocowania takich odmian powinna rozpoczynać się na wysokości 150 – 200 cm. Po zakończonych zbiorach owocująca górna część pędu zamiera i na przedwiośniu następnego roku należy ją obciąć. Na pozostałej dolnej części pędu wiosną wyrosną pędy boczne, z których będzie można zbierać owoce w czerwcu i lipcu. Pędy takich odmian dają więc dwa plony owoców, ale na dwu różnych wysokościach i w dwóch następujących po sobie latach. Równocześnie nie musimy usuwać górnej części pędów i zbierać maliny od czerwca do przymrozków.
źródło: www.inhort.pl