Spożycie owoców i warzyw w dobie pandemii koronawirusa

26.03. br odbyło się internetowe spotkanie zorganizowane przez Kantar i Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.  Dotyczyło spożycia owoców i warzyw w naszym kraju w 2019 r., a także w pierwszych miesiącach 2020 r.

Witolld Boguta prezes zarządu KZGPOiW  podkreślił, że ze względu na występowanie pandemii koronawirusa wiedza na temat racjonalnego odżywiania jest jeszcze bardziej ważna niż w czasach “normalnych”. Niestety owoce i warzywa nadal nie zajmują należnego miejsca w diecie Polaków. Dlatego prowadzone są działania mające na celu dowiedzenie się co spożywają Polacy przez cały rok. Z posiadaną wiedzą specjalności chcą dotrzeć do jak najszerszej grupy konsumentów. W tą akcję jest zaangażowanych wiele osób z całej branży ogrodniczej. Przekazywana wiedza wynika z realizacji programu. Dodatkowo projekt ma wpłynąć na lepsze planowanie i realizowanie promocji owoców i warzyw, by w konsekwencji konsumenci jedli ich więcej. Życzę państwu dużo zdrowia i determinacji, na rzecz popularyzacji owoców i warzyw, szczególnie w tak trudnym okresie, żebyśmy mogli przejść ten okres – mówił Witold Boguta.

Agata Zadrożna, Account Manager Kantar przedstawiła, że najpopularniejszymi owocami w 2019 roku były jabłka i truskawki – aż 98% badanych próbowało tych owoców. Równie często spożywano czereśnie, maliny, wiśnie, śliwki, gruszki, borówki. Jeżeli chodzi o warzywa najczęściej Polacy spożywają pomidory, ogórki, marchew, kapustę, a w nieznacznie mniejszym stopniu cebule, sałatę, pieczarki, kalafiory, paprykę. Owoce i warzywa jemy w sezonie i poza sezonem . Poza sezonem najwięcej jemy sałatę i papryki.  szczególnie poza sezonem często spożywamy przetwory i mrożonki.

Prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego stwierdziła, że obecnie mamy do czynienia z trudną sytuacją związaną z epidemią koronawirusa, a także z występowaniem zwykłej grypy. Na kroronawirusa obecnie nie ma ani leków, ani szczepionki, dlatego należy szczególnie dbać o swoja dietę. Musi być ona bogata w owoce i warzywa. Mamy w sklepach dużo mrożonych warzyw i owoców (borówkę, malinę, truskawkę), więc należy jeść je regularnie. Również jest to świetny czas na zjedzenie przetworów robionych na zimę. Dziwię się czemu ze sklepów teraz znika makaron i ryż, a nie przetwory z malin, aronii i innych wartościowych owoców, które są szczególnie potrzebne dla naszej odporności. Badania pokazują, że związki w nich zawarte działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Powinniśmy to wykorzystać i włączć te produkty do swojej diety – mówiła prof. Iwona Wawer.