Wybarwianie jabłek – Jak powstaje? Jak je poprawić? dr Sebastian Przybyłko i Wojciech Kukuła

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Wojciech Kukuła

Wybarwienie jabłek to jeden z głównych czynników, który decyduje o ich rynkowej wartości. Co musimy zrobić, aby poprawić rumieniec? W dzisiejszym materiale filmowym Wojciech Kukuła (FruitAkademia) rozmawia z dr Sebastianem Przybyłko (SGGW). 

Pewne odmiany jabłoni nie mają żadnych problemów z optymalnym wybarwieniem. Wynika to z ich cech genetycznych. Inne trzeba w tym nieco wspomóc. Za wybarwienie jabłek odpowiada szereg skomplikowanych procesów, z których często nie zdajemy sobie sprawy. Na kolor owoców wpływ mają również czynniki atmosferyczne i podejmowane przez nas działania.

Poprawić wybarwienie można na kilka sposobów. Po pierwsze przez letnie cięcie i ograniczenie nawożenia azotem. Pozytywne efekty przyniosą także zabiegi produktami fosforowo-potasowymi. Jednak należy pamiętać, że wykonanie ich w ostatniej chwili nie przyniesie zamierzonych rezultatów, potrzebna jest konsekwencja. Więcej w materiale wideo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here