Eksport ukraińskich owoców i jagód

Zablokowany import ukraińskich owoców i warzyw do UE

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku Ukraina wyeksportowała owoce i jagody o wartości 156 milionów euro. To o 10% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Było to możliwe dzięki ciągłemu wzrostowi sprzedaży na wszystkich rynkach zagranicznych wszystkich głównych produktów eksportowych. Należą do nich orzechy włoskie (68 milionów euro), mrożone owoce (57 milionów euro), jabłka i gruszki (12 milionów euro) oraz jagody ( 10 milionów).

W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku eksport owoców wzrósł – orzechów włoskich o prawie 80% z 20 tys. ton do 36 tys. ton;  jabłek i gruszek o 52%, z 29 tys. ton do 44 tys. ton, a mrożonych owoców i jagód z 36 tys. ton do 37 tys. ton.

Unia Europejska pozostaje największym rynkiem ukraińskich produktów ogrodniczych.

Do Polski trafia 17,5% wartości ukraińskiego eksportu, Turcji 11,3%, Francji 8,1%, na Białoruś 6,2%, do Włoch 5,0% , Holandii 4,1% i Iraku 4,0%.

Czytaj także: Szybko powstaje zakład T.B. Fruit w Brzostowcu

Piotr Grel
za: ukrainefood.org

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here