Koszty produkcji jabłek w dzisiejszych realiach rosną błyskawicznie. Hiszpańscy sadownicy obliczyli, że te wzrosły o 42%. Jeśli chodzi o skalę, to sytuacja w Polsce wygląda bardzo podobnie.
Hiszpańskie stowarzyszenie producentów owoców wyliczyło, że koszty produkcji jabłek w tym sezonie wzrosną o 42%, a koszty sortowania o 41%. W przypadku Hiszpanii w tym sezonie będzie to koszt 89 centów, czyli aż 4,18 zł za kilogram.
dr Dariusz Paszko wyliczył, że koszt produkcji wraz z (uśrednionym) kosztem przechowania i sortowania w gospodarstwie wyniesie w tym sezonie około 1,67 złotego za kilogram! Zatem Sam koszt wyprodukowania kilograma jabłek na drzewie wyniesie 0,98 zł za kilogram. Jak poinformował (na jednym z naszych webinarów) ostateczne koszty mogą być wyższe, ponieważ bazował na cenach z połowy stycznia.
Zakładając stawkę 1,67 zł/kg to mówimy o (orientacyjnym) wzroście na poziomie niemal 40% w skali sezon do sezonu. Zatem w przypadku Polski i Hiszpanii skala wzrostów jest bardzo podobna.
W Hiszpanii droższe są te same składowe co w Polsce. W ostatnich tygodniach najbardziej dały się we znaki: drożejący prąd, gaz i paliwa. Podrożały także nawozy, środki ochrony i koszty pracy. Tak naprawdę wszyscy europejscy producenci jabłek są w podobnej sytuacji. Różni się tylko skala zjawiska i (dokładny) procentowy wzrost kosztów.
źródło: tridge.com