W sezonie 2017/18 (lipiec-czerwiec) Rosja zwiększyła import świeżych jabłek, przerywając trend spadkowy ich przywozu odnotowany w kilku poprzednich sezonach – twierdzą analitycy EastFruit, powołując się na dane z International Trade Center (ITC).
Całkowita wielkość przywozu świeżych jabłek do Federacji Rosyjskiej w minionym sezonie wyniosła 856 tysięcy ton, czyli o prawie jedną trzecią więcej niż w sezonie 2016/17. Jednak nie osiągnięto wielkości z sezonu 2013/2014 – 1,2 miliona ton, po którym, jak wiadomo, nastąpił okres sankcji Zachodu i rosyjskiego embarga. W rezultacie import jabłek stopniowo spadał, aż w sezonie 2016/17 osiągnął wielkość 653 tys. ton.
Warto zauważyć, że lista kluczowych dostawców w sezonie 2017/18 pozostała podobna do tych z poprzedniego, chociaż pozycje krajów w rankingu zmieniły się. Spychając Serbię na trzecie miejsce, Mołdawia stała się liderem w dostarczaniu jabłek do Rosji (pochodzi stamtąd 1/3 całkowitego importu jabłek). Sezon wcześniej Mołdawia zajmowała 2 miejsce w rankingu. Kraj ten był w stanie znacznie zwiększyć eksport swoich jabłek na rynek rosyjski i przekroczył wynik zarówno z poprzedniego sezonu, jak i sezonu 2013/14 o 55%.
Drugie miejsce w sezonie 2017/18 zajęły Chiny (18% całkowitego importu jabłek), a Serbia znacznie zmniejszyła eksport w porównaniu z poprzednim sezonem. W sezonie 2017/18 serbscy eksporterzy dostarczyli Rosji tylko 123 tysiące ton świeżych jabłek, co stanowi 40% mniej niż wynik sezonu 2016/17, kiedy to Serbia była wiodącym eksporterem w rankingu.
Główną przyczyną znacznego wzrostu importu świeżych jabłek do Rosji w sezonie 2017/18 był spadek produkcji tych owoców do jednego z najniższych poziomów w ostatnim dziesięcioleciu. Według WAPA zbiory jabłek w Rosji w 2017 roku wyniosły tylko 1,1 miliona ton, niższy wolumen produkcji odnotowano jedynie w 2011 roku (1,04 miliony ton).
Źródło: Fruit-inform