Wzrost eksportu jabłek z Nowej Zelandii do UE

Całkowita produkcja jabłek w sezonie 2017/2018 wyniosła w Nowej Zelandii 568 tys. ton, co stanowi wzrost o 9% w stosunku do roku 2016/2017. Kończący się rok jest uznawany także i w tym kraju za bardzo udany. Przewiduje się, że w 2018/2019 r. powierzchnia sadów jabłoniowych wzrośnie w Nowej Zelandii o 3% do 9 700 ha.

Ten wzrost w normalnych warunkach pogodowych sezonu wegetacyjnego powinien umożliwić zwiększenie produkcji jabłek do 583 tys. ton o 2,6% w stosunku do 2017/2018 r. Przewiduje się, że dodatkowa produkcja jabłek w sezonie 2018/2019 r. zaspokoi popyt na konsumpcję krajową w wysokości 73,3 tys. t i dostarczy przetwórstwu 120 tys. t surowca do przerobu. Głównym beneficjentem wzrostu produkcji owoców będzie eksport, który według prognoz wzrośnie o 4% do 390.000 MT.

Eksport jabłek w latach 2017/2018 już wzrósł o 8,7% do 375 tys. t, przede wszystkim z powodu zwiększonej ich produkcji. Do końca sezonu 2017/2018 r. eksport do Unii Europejskiej odnotował 23 procentowy wzrost w wyniku lepszych cen uzyskiwanych na tym rynku.

W 2017/2018 r. produkcję gruszek w Nowej Zelandii oszacowano na 13 450 ton, co stanowi 15-procentowy wzrost w stosunku do sezonu 2016/2017. W związku z tym wywóz gruszek został osiągnął 5 tys. ton, o 32% więcej niż w sezonie 2016/2017. Prognozuje się, że produkcja gruszek w 2018/19 r. wyniesie 13 tys. ton, czyli 3% mniej niż w 2017/2018 r. W związku z tym ich eksport zmniejszy się do 4 850ton.

Za: FAS Report

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here