Spożywanie flawonoidów obecnych w jabłkach lub herbacie zmniejsza ryzyko raka i chorób serca

Według badań przeprowadzonych przez Edith Cowan University (Stany Zjednoczone) spożywanie produktów bogatych w flawonoidy, takich jak jabłka i herbata, chroni przed rakiem i chorobami...

KUPS wprowadza System Jakości Certyfikowany Produkt (CP)

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to innowacyjne rozwiązanie wprowadzane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Certyfikat nadawany jest przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle...

Globalne badanie: zbyt mało owoców i warzyw dla wszystkich

Gdyby wszyscy na naszej planecie chcieli jeść zdrowo, z konieczną ilością owoców i warzyw, mielibyśmy problem. Po prostu nie produkujemy wystarczających ich ilości -...

Historia Jabłek Grójeckich dla najmłodszych

Jabłka Grójeckie cieszą się dużym zainteresowaniem klientów Lidl Polska, dlatego sieć wciąż rozwija ofertę związaną z tym segmentem. Ostatnio specjalnie z myślą o najmłodszych...

Co z tym cydrem? Producenci pytają

Mógłby to być nasz flagowy trunek, bo to Polska w końcu jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, a na świecie, po Chinach i...

Mistrzowie Cydru wybrani w Lublinie

Podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru rozstrzygnął się konkurs na domowy cydr pod hasłem Mistrz cydru. Cydrownicy rywalizowali w dwóch kategoriach: „cydry klasyczne” i „cydrowy...

41. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw

Już po raz 41. w Skierniewicach w miniony weekend można było uczestniczyć w tej dorocznej imprezie.Niegdyś był to jedynie kiermasz ogrodniczy, na którym przyjeżdżający...

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza...

2 września Międzynarodowym Dniem Lodów Borówkowych

Borówka uprawiana w całej Polsce jest jednym z najpopularniejszych smaków lata. Plantatorzy borówek oraz lodowi rzemieślnicy zapraszają w niedzielę 2 września – by uczcić...

Nie da się chronić pszczół, kiedy ignoruje się potrzeby ich larw

W działaniach na rzecz ochrony pszczół często zapomina się o larwach tych owadów. Aby rozwinęła się zdrowa pszczoła, najpierw jej larwa musi być karmiona...

Newsletter




Ostatnie artykuły

Lutowe Konferencje Sadownicze PROCAM

Już od 4 lutego rusza zimowy cykl sadowniczych konferencji organizowanych przez firmę PROCAM. W tegorocznej edycji zaproszono międzynarodowe grono ekspertów z USA, Francji, Serbii...

Unia Owocowa: W jaki sposób brexit wpłynie na polskich sadowników?

31 stycznia 2020, po prawie czterech latach od referendum w sprawie brexitu, Wielka Brytania oficjalnie opuści Unię Europejską.29 stycznia, Parlament UE ma ratyfikować...

Blaski i cienie sprzedaży owoców jagodowych do supermarketów

Podczas konferencji Jagodowe Trendy Paweł Dąbrowski, właściciel gospodarstwa Agronom Berries opowiedział o sprzedaży owoców jagodowych na rynku krajowym i zagranicznym.Gospodarstwo znajduje się na terenie...

Bezduszne zające w sadach

Tegoroczny styczeń jest pełen anomalii. Niby mamy zimę, a jednak w powietrzu czuje się wiosnę. Niby zające mają pod dostatkiem pożywienia, a jednak zabierają...

Dokąd zmierza rynek owoców jagodowych w Polsce?

Podczas pierwszego dnia konferencji Jagodowe Trendy 2020 odbyła się sesja wykładowa - "marketing i obrót owocami jagodowymi".Jak mówił Paweł Kraciński z IERiGŻ-PIB w Warszawie,...