Produkcja truskawek we Włoszech i Hiszpanii. Są zmiany

W tym roku powierzchnia uprawy truskawek we Włoszech jest większa o 3 proc. w stosunku do ubiegłego roku. W Hiszpanii zmniejszyła się o 7%.


W hiszpańskiej prowincji Huelva, która jest jednym z najważniejszych rejonów uprawy truskawki w Europie, powierzchnia produkcji tych owoców zmniejszyła się w 2016 r. o 7 proc., do 5400 ha. W tym sezonie, w związku z wyjątkowo niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, plonowanie truskawek będzie nawet o 50 gramów mniejsze z każdej rośliny niż rok wcześniej – oceniają przedstawiciele tego sektora w Hiszpanii. Oznacza to, że plantatorzy zbiorą o 4-5 ton/ha truskawek mniej. W przyszłym tygodniu sezon hiszpańskich truskawek będzie w szczycie – podaje Italiafruit.net.

Podczas, gdy na Półwyspie Iberyjskim ubywa nasadzeń truskawek, na Półwyspie Apenińskim zwiększa się powierzchnia plantacji. Włoscy sadownicy produkują te owoce na 3640 ha (+3 proc. w stosunku do ubiegłego roku). Najwięcej jest ich w Bazylikacie (892 ha), Kampanii (856 ha) i Sycylii (315 ha). W Bazylikacie sadzi się najwięcej odmiany Candonga (76 proc. sprzedanych przez szkółki sadzonek) a także Melissa (10 proc.). Pozostałe odmiany w nowych nasadzeniach to Sabrina (5 proc.), Marisol (5 proc.) oraz Fortuna (2 proc.). W Kampanii najwięcej sadzi się odmiany Sabrina (66 proc.), Melissa (10 proc.), Nabila (7 proc.), Fortuna (6 proc.), Candonga (3 proc.).

Na północy Włoch w Wenecji Euganejskiej truskawki uprawia się na powierzchni 312 ha. Tu w nowych nasadzeniach dominują odmiany: Eva, Garda, Aprica, Antea i Apo. W Emilii Romanii jest 239 ha plantacji. Najwięcej sprzedawanych jest sadzonek Clery (17 proc.), Joly (11 proc.), Sybilla (10 proc.), Alba (9 proc.), Asia (8 proc.), Roxana (7 proc.), Brilla (5 proc.), Albion (4 proc.), Monterey (4 proc.).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here