Popyt na suchy przemysł – surowiec do tłoczenia soków NFC nie słabnie ze strony zachodnich odbiorców. Polscy przedsiębiorcy eksportują obecnie jabłka odmian Golden Delicious i Mutsu do Francji. Z tak długiej drogi wynikają jednak pewne problemy.
Popyt na suchy przemysł w przypadku zielonych odmian jest obecnie obserwowany również ze strony przetwórców z Francji. Mniejsze zbiory jabłek, to również mniejsza podaż jabłek do przetwórstwa. Jak pisaliśmy w artykule Zmowa cenowa i problemy francuskich przetwórców mniejsza podaż, to w przypadku odmiany Golden Delicious dla przetwórstwa ceny wyższe o 50 – 60%.
Jak dowiadujemy się od przedsiębiorców zajmujących się handlem, można obecnie zaobserwować dobry popyt ze strony zachodnich odbiorców. Do Niemiec i krajów Beneluksu dołączają przetwórcy z Francji. W przypadku transportu i sprzedaży do ostatniego kraju, wynikają pewne problemy. Niemniej stawki za wspomniane odmiany już osiągają 0,70 zł za kilogram.
Czesław Macierzyński (Ekosady/Mirabellen) również wyeksportował jabłka odmiany Golden Delicious do Francji. Jak opowiada, odbiorcy nie są zadowoleni z jakości jabłek po tak długiej trasie w przypadku transportu na wywrotkach/patelniach.
– Koszty transportu są wysokie i każdy szuka oszczędności – Niestety, te oszczędności odbijają się na jakości surowca, z którego francuscy przetwórcy w głównej mierze produkują kompoty. Jak dodaje nasz rozmówca, obecnie nasi przedsiębiorcy są na etapie „docierania się” z obiorcami w kwestii cen, transportu i rodzaju opakowań.
Jego zdaniem wraz z otwieraniem przez sadowników kolejnych komór z kontrolowaną atmosferą nastąpi korekta ceny. Obecnie podaż nie zaspokaja popytu.
Aktualna stawka za kilometr przy transporcie wywrotką, to najczęściej 0,80 €/km (3,62 zł/km). W związku z tym transport na północ Francji to koszt około 0,27 zł do każdego kilograma jabłek na patelni. Czym dalej na południe, tym koszty stają się wyższe.