Jabłka przemysłowe: Golden i Mutsu jadą do Francji  

jablka przemyslowe

Popyt na suchy przemysł – surowiec do tłoczenia soków NFC nie słabnie ze strony zachodnich odbiorców. Polscy przedsiębiorcy eksportują obecnie jabłka odmian Golden Delicious i Mutsu do Francji. Z tak długiej drogi wynikają jednak pewne problemy.

Popyt na suchy przemysł w przypadku zielonych odmian jest obecnie obserwowany również ze strony przetwórców z Francji. Mniejsze zbiory jabłek, to również mniejsza podaż jabłek do przetwórstwa. Jak pisaliśmy w artykule Zmowa cenowa i problemy francuskich przetwórców mniejsza podaż, to w przypadku odmiany Golden Delicious dla przetwórstwa ceny wyższe o 50 – 60%.

Jak dowiadujemy się od przedsiębiorców zajmujących się handlem, można obecnie zaobserwować dobry popyt ze strony zachodnich odbiorców. Do Niemiec i krajów Beneluksu dołączają przetwórcy z Francji. W przypadku transportu i sprzedaży do ostatniego kraju, wynikają pewne problemy. Niemniej stawki za wspomniane odmiany już osiągają 0,70 zł za kilogram.

Czesław Macierzyński (Ekosady/Mirabellen) również wyeksportował jabłka odmiany Golden Delicious do Francji. Jak opowiada, odbiorcy nie są zadowoleni z jakości jabłek po tak długiej trasie w przypadku transportu na wywrotkach/patelniach.

– Koszty transportu są wysokie i każdy szuka oszczędności – Niestety, te oszczędności odbijają się na jakości surowca, z którego francuscy przetwórcy w głównej mierze produkują kompoty. Jak dodaje nasz rozmówca, obecnie nasi przedsiębiorcy są na etapie „docierania się” z obiorcami w kwestii cen, transportu i rodzaju opakowań.

Jego zdaniem wraz z otwieraniem przez sadowników kolejnych komór z kontrolowaną atmosferą nastąpi korekta ceny. Obecnie podaż nie zaspokaja popytu.

Aktualna stawka za kilometr przy transporcie wywrotką, to najczęściej 0,80 €/km (3,62 zł/km). W związku z tym transport na północ Francji to koszt około 0,27 zł do każdego kilograma jabłek na patelni. Czym dalej na południe, tym koszty stają się wyższe.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here