Jakość jabłek w obiektach przechowalniczych – spotkanie on-line z ekspertami!

choroby jabłek

Zapraszamy na kolejne webinarium z naszego cyklu “Od sadu do konsumenta” – tym razem rozmawiamy o stanie owoców w obiektach przechowalniczych. Gościem specjalnym jest dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Partnerem wydarzenia jest firma BASF – reprezentuje ją Tomasz Lewandowski, Crop Manager Fruits.

Miniony sezon z pewnością należał do wyjątkowych. Warunki pogodowe, z którymi mieliśmy do czynienia wpłynęły w znaczącym stopniu na wielkość zbiorów, ale także na jakość jabłek. Także presja ze strony parcha jabłoni nieco zaskoczyła sadowników i wymusiła szczelną ochronę, a trzeba przyznać, że ostatnie suche wiosny uśpiły nieco naszą czujność pod względem tego zagrożenia. Częste deszcze dały o sobie znać ponownie podczas zbiorów utrudniając ochronę przedzbiorczą.

Takie czynniki nie zostaną bez wpływu na jakość jabłek, a także presję ze strony chorób przechowalniczych. Jak wygląda aktualna sytuacja w obiektach przechowalniczych? Ze strony jakich chorób możemy spodziewać się największego zagrożenia?
Odpowiedzi na te pytania są głównym tematem dyskusji z naszymi gośćmi specjalnymi – dr Krzysztofem Rutkowskim (InHort), a także Tomaszem Lewandowskim (BASF). Zapraszamy do obejrzenia materiału:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności