Jester – zmarnowana szansa na bezpośredni eksport?

jabłka są zdrowe

Bywa tak, że stosunkowo prosta w produkcji, dobrze owocująca odmiana o smacznych owocach nie znajduje swojego miejsca na rynku, chociaż interesują się nią eksporterzy. Jest tak z odmianą Jester, która z jakiś powodów odchodzi obecnie w zapomnienie. 

Jester to odmiana angielska, wyhodowana w 1977 roku. W Polsce miała jednak bardzo krótką karierę. Od końca lat 90-tych do końca pierwszej dekady XXI wieku. Jest to zastanawiąjące, ponieważ Jester ma szereg zalet zarówno z punktu widzenia sadownika, dystrybutora i konsumenta.

Warto zacząć od najważniejszej zalety – plonowania. Jester plonuje obficie i corocznie. Jabłka dojrzewają w połowie października. Są bardzo smaczne i niezwykle soczyste. Mają biały miąższ w smaku nieco przypominający Cortlanda. Intensywna czerwień i rozmyty rumieniec wpływają na bardzo dobrą prezencję wysortowanych jabłek. Odmiana nie jest zbyt problematyczna w produkcji. Nie jest wrażliwa ani na parcha jabłoni, mączniaka czy zarazę ogniową. Ale nie ma ideałów. Jester jest dosyć wrażliwy na raka bakteryjnego drzew owocowych. Ponadto ma słabe możliwości przechowalnicze.

reklama
reklama
Baner Agrosimex

W wielu branżowych publikacjach z ubiegłych lat również pisano o zmarnowanej szansie na bezpośredni eksport. Smaczną jesienną odmianą byli zainteresowani kupujący zarówno z Białorusi, Republik Bałtyckich, jak również nasi południowi sąsiedzi.

Z punktu widzenia eksporterów to również zmarnowana szansa. Jabłka zrywane bezpośrednio w kartony to przy odpowiedniej kontroli jakości, to minimalizacja kosztów i znacznie mniejsze ryzyko reklamacji i zwrotów. Właśnie o takim modelu sprzedaży wówczas myślano. W dzisiejszych realiach jabłka byłyby sortowane. Pomimo słabych zdolności przechowalniczych, Jestera można by z powodzeniem sprzedawać do końca każdego roku kalendarzowego. Tak się jednak nie dzieje.

reklama
Baner PORS2025

Jester jest obecnie w polskich sadach rzadkością. Nie wiedzieć czemu nie cieszył się powodzeniem również na rynkach hurtowych i powoli odchodzi w zapomnienie. Jak myślicie, dlaczego?

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here