Symboliczne ilości jabłek z przerywki – jakie stawki?

ceny jablek z przerywki

Ręczne przerywanie owoców to zabieg często w sadach konieczny i przynoszący bardzo dobre rezultaty. Inna sprawa to zbieranie i sprzedaż owoców w ten sposób uzyskanych. Jak co roku przetwarzanie i skup jabłek z przerywki budzi wiele emocji. Nie inaczej jest obecnie. Jak zatem kształtuje się sytuacja rynkowa?

Sadownicy dzielą się na dwa obozy, zwolenników i przeciwników przetwórstwa jabłek z przerywki. W ostatnich latach coraz więcej pojawia się głosów przeciwników tego zagadnienia. Głównym argumentem są pozostałości środków ochrony roślin. Kolejna sprawa, to kwestia zakwaszania koncentratem z przerywki koncentratu na przykład na Węgrzech czy importowanego do Polski koncentratu chińskiego.

Obecnie punkty skupu oferują sadownikom przeważnie 0,40 zł za kilogram jabłek z przerywki. Miejscami cena jabłek różni się o 2 grosze w jedną, bądź drugą stronę. Zdaniem sadowników, firmy kupują śladowe ilości surowca, co jest widoczne gołym okiem. Wynika to przede wszystkim z tegorocznych uszkodzeń spowodowanych przez przymrozki, jak również niezwykle dużego opadu czerwcowego. Duże zapotrzebowanie na jabłka ma potwierdzać rozpoczęcie przez niektóre zakłady takiej właśnie produkcji.

Wielu sadowników nie przerywa w tym roku jabłek, gdyż zwyczajnie jest to bezcelowe biorąc pod uwagę ilość owoców na drzewie. Coraz częściej można się spotkać ze zdaniem, że nawet przy większych ilościach, owoce takie powinny być zrywane bezpośrednio na ziemię i tam też powinny też zostać. Czy w naszym kraju kiedyś przyjmie się trend będący niemalże standardem na przykład we Francji?

Jeśli chodzi o przetwórstwo, to jabłka tłoczą obecnie bardzo nieliczne zakłady i to również nie w procesie stałej produkcji. Większość przetwórni rozpocznie skup i przetwórstwo w pierwszej połowie sierpnia i również będzie to jeszcze produkcja okresowa. Na przykład 2 lub 3 dni w tygodniu. Do ciągłego procesu produkcji przejdziemy dopiero w drugiej połowie sierpnia, z zastrzeżeniem ograniczonych mocy przerobowych.

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię